MTB-Nepal

27.02.2024
12.03.2024

Vejl. Pris:
22.995 kr.

København

Maks. antal
deltagere: 18

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su whatsapp
Condividi su pinterest
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

At rejse til Nepal er som at rejse i en natur/kultur-tidsmaskine, der efter et par timers flyvetur sletter din fortid, og tvinger dig til at se verden i nyt lys. Den verden, vi vil komme til at opleve, er nemlig så anderledes end vores, at man finder det svært at tro, at vi trods alt hører til en og samme! Dertil kommer, at vores oplevelser foregår fra en cykelsadel uden afskærmning mellem os og vores omgivelser, hvilket gør oplevelserne så meget desto mere intense! Masser af fremmede dufteukendte, særprægede lydesmagen af sjældne krydderier samt synsindtryk i alle former og farver, vil skabe uforglemmelige minder!

Cykelrejsen er lavet sammen med min nepalesiske samarbejdspartner, og der er lagt vægt på, at kombinere passionen for cykling med glæden ved naturoplevelser, nærkontakten med lokalbefolkningen samt interessen for Nepals forunderlige kultur.

Takket være brugen af mountainbikes (nu også E-bikes) som transportmiddel kan vi komme steder, hvor andre rejsende ikke kan være med. Vi kommer længere omkring end bagbackerne, og vi kører ad stier (single-tracks), hvor bilerne heldigvis er forment adgang. Vi kører til afsides bjergegne, imellem terrasser af oversvømmede rismarker og på tværs af dybe slugter via de karakteristiske nepalesiske hængebroer.

Ruterne er lavet af nepalesere, som selv er bidt af mountainbikes, og som kender landet ned til mindste detalje. De ligger langt fra de populære trekkingstier til Basecamp, hvor Nepal desværre er ved at miste sin sande identitet. Ruterne er prøvekørt indtil flere gange, så distancerne er nøje afpasset til etapernes udfordringer. Også hotellerne er udvalgt med omhu, så vi kan slappe fuldstændigt af i rene, pæne og velfungerende omgivelser, når vi kommer frem om eftermiddagen.

Flere af dagene kører vi med frit udsyn til Himalaya-bjergenes højeste tinder. Det er simpelthen ubeskriveligt smukt! Landskabet er afvekslende, og vi skal køre både op og ned og fladt! Langs hele ruten kommer vi igennem de hyggeligste og mest autentiske små landsbyer, hvor kontakten til lokalbefolkningen sker helt af sig selv og på en behagelig og naturlig måde. Vi skal selvfølgelig besøge de vigtigste templer og kulturelle attraktioner, som vi kommer forbi, men programmet er afslappet, og det haster ikke mere, end det jager!

Som et af turens højdepunkter skal vi besøge Chitwan National Parken på vores fridag i midten af rejseprogrammet. En sammenhængende naturområde på over 3.500 km2. Her venter der deltagerne en helt unik naturmæssig oplevelse! Vi skal nemlig på elefantsafari (jeep-safari), hvor vi blandt andet har muligheden for at se asiatiske næsehorn, leoparder, tigre, kopraer og pytonslanger for at nævne de mest frygtindgydende! Der er selvfølgelig også aber, hjorte, bjørne, okser, hyæner osv. (700 dyrearter i alt). Vi skal også på kanosejlads (i store kanoer) på floden, der løber gennem parken, og her kommer vi til at se både krokodiller og deres spidsmundede fætre, gavialerne. Om aftenen er der lokal underholdning i parken (for de overlevne!?)

Vores Nepal ekspedition afsluttes med en tredages tur til selveste Himalaya-bjergene. Vi flyver til 2.700 meters højde (20 min) og cykler derfra til Murktinath i 3.800 ms højde, hvor vi kan opleve det højeste beliggende hinduistiske tempel i verden. Vejen derop afslører en natur, som man ikke i sin vildeste fantasi kan have forestillet sig! Rå, gold, barsk, ugæstfri, verdens ende er ordene, der beskriver den bedst. Efter ti km i et 300 meter bredt udtørret flodleje indledes en skrap stigning iblandt kolosale bjerge uden bevoksning af nogen art. Under os kan vi se små landsbyer, hvor nepalesere og tibetanere lever et vanskeligt liv med deres husdyr. Overalt omkring os – sneklædte bjerge fra 6.000 meter og opefter. Det begynder at rive i lungerne. Hver omdrejning bliver besværlig. Cyklen truer med at gå i stå. En kraftig vind gør os selskab. Vi skal være nede kl. 15.00, da vinden bliver så kraftig, at det bliver næsten umuligt at drive cyklerne frem, selvom det går nedad! Undervejs kan man få sig en kop te og kogte nudler til at styrke sig på i de små tehuse.

Facts om Nepal ekspeditionen:

Rejseplan:

Rejseleder: Cykelrejsen har dansk rejseleder samt certificerede nepalesiske guides og deres chauffør.

Program: Det overordnede program er følgende: Der køres 9 etaper og holdes tre fridage undervejs. De 9 etaper vil bringe deltagerne rundt i meget forskellige dele af Nepal samt til Annapurna nationalparken (3 dage). De enkelte etaper vil være meget varierede og forskellige indbyrdes, og der vil være masser at se og opleve undervejs!

Etaperne: Etaperne, der er lavet i samarbejde med vores nepalesiske guides, foregår i kuperet terræn og spænder fra 36 km til 90 km. Vores starthøjde i Kathmandu er 1.350 meter. I år vil højeste punkt være Muktinath (Annapurna) 3.800 m (optional). Højeste pas i løbet af cykelrejsen: 2.488 m. (800 højdemeter). Længste nedkørsel: 60 km. (Verdens længste siges det?) Som noget nyt kan jeg nu tilbyde E-bikes til hele turen (begrænset antal)! De er ret dyre at leje i Nepal, men giver muligheden til dem, der vil afsted for alt i verden, men ikke an nå at få trænet så meget!

Underlag: Underlaget er fortrinsvist grusveje (i dårligt stand), men vi kører også i udtørrede flodlejer, på asfaltveje og lidt single track, når der er mulighed for det.

Forudsætninger og forberedelse: Deltagerne (normale mountainbikes) skal være i god cykelform på begyndende motionsniveau* eller lignende. Godt nok tager vi det stille og roligt, men ruterne er udfordrende, og dagene på cyklen lange. At have forudgående erfaring med mountainbikes er en rigtig god ide, men man behøver ikke være konkurrencerytter eller køre i klub! Det tekniske niveau er forholdsvist lavt. Dog forventes det, at man kender sine begrænsninger og har nogen erfaring med kørsel i bjerge (op og ned), samt at man er vant til at køre længere ture (60-75 km). Turen forudsætter utvivlsomt en målrettet træningsindsats! Også dem med E-bikes skal sørge for at få forberedt deres muskler og ikke mindst få hærdet bagenden!

Overnatning: Hotelstandarden i løbet af rejsen varierer fra gode nepalesiske hoteller, som alle har været afprøvet på tidligere ture, til mere simple guesthouses (Annapurna). Dobbeltværelserne** har alle som udgangspunkt toilet med træk og slip og brusebad med varmt vand, men vi bliver nødt til at tage forbehold for strømafbrydelser og andre uforudsete hændelser, som desværre kan være en del af den nepalesiske virkelighed.

**Enkeltværelser er som udgangspunkt kun en mulighed for kvinder, der rejser alene. Tillæg for enkeltværelse: 150 kr. pr. nat. 

Forplejning: Hver aften spises der på hotellet, hvor vi bor (pånær en aften i Pokhara og en aften i Kathmandu, hvor middagen er for egen regning). Vi spiser lokal mad, som deltagerne roligt kan se frem til. Man spiser faktisk rigtig godt i Nepal! Drikkevarer er eksklusive i prisen. Morgenmaden er med toast, marmelade m.m., smør, æg, pashupati, te, kaffe, mælk og juice/saftevand. Frokost (varm mad) spises ude på ruten (to dage er frokosten for egen regning: Pokhara og Kathmandu).

Bagage og følgebil: Vores bagage transporteres fra sted til sted og i følgebilen (bus) vil under hele ekspeditionen være inden for rækkevidde. Her kan man tage sig en slapper, hvis man føler sig utilpas eller bare træt. Vi medbringer iøvrigt en ekstra cykel til nødstilfælde.

Cykler: Mountainbikes er inklusive i prisen. God, gedigen kvalitet (hardtails) i kendte mærker såsom Trek og Scott. Med gearing, der passer til udfordringerne. E-Bikes er en mulighed, men koster et tillæg på 550 kr. pr. dag. Når flybilletterne er købt, vil det blive meddelt, hvor mange kg, man må have med. Tager du din egen cykel med, så reduceres turens pris med 1.100 kr. Til gengæld skal du selv betale et evt. transportgebyr på flyet til Kathmandu t/r. Er du øm om din egen mountainbike, så kan jeg ikke anbefale, at du tager den med? Cyklerne skal ofte transporteres på diverse typer køretøjer/fly uden nævneværdig beskyttelse, så de kan blive ridsede. Jeg kan ikke tage ansvar for behandlingen af jeres egne cykler!

Klima: Foråret er den bedste periode at rejse til Nepal på, da det bliver frygteligt varmt og regner meget om sommeren! I marts måned kan man regne med tørt vejr og temperaturer imellem 20-28 grader om dagen. Noget lavere oppe i Himalaya. Temperaturene er perfekte til cykeludfoldelse, og sigtbarheden er som regel god. Dog bør man altid være forberedt på et regnskyl, så regntøjet og noget varmt cykeltøj skal selvfølgelig indgå i oppakningen. Derudover skal man huske på, at det er relativt køligt om morgenen, og at det bliver koldt hen ad aftentide og om natten.

Visum: Visum ordnes i lufthavnen ved ankomst. Hver deltager skal medbringe 4 pasfotos og 40$ i kontanter. 

Vaccinationer: Statens Serum Institut tilråder følgende vaccinationer for rejser til Nepal: Difteri, Tetanus, Hepatitis A. Jeg sender en dugfrisk vaccine-anbefaling fra Serumintituttet sammen med programmet ca. en måned før afrejsen. 

Pris pr. person* (13 overnatninger): 22.995 kr.

Inkluderet i denne pris: Flyrejse, lufthavnstransfer, 13 overnatninger på hotel/guesthouse, to indenrigsflyvninger (Annapurna) med cykeltransport, fuld forplejning (undtaget to frokoster og to gange aftensmad, (hvor deltagerne selv kan gå på opdagelse blandt et stort udbud af restauranter), tilladelse til Annapurna Nationalparken; entré til nationalparken i Chitwan; diverse entré-udgifter til templer og Bhaktapur m.m.; flaskevand ude på ruterne; følgebil samt rejseleder/guides/staff.

Ikke inkluderet i prisen: Tillæg for E-bike, enkeltværelsetillæg, drikkevarer, evt. cykeltransport fra DK; to gange frokost, to gange aftensmad, evt. overnatning i mellemlandingslufthavn m.m., afbestillingsforsikring, rejseforsikring; visum, der betales i lufthavnen i Kathmandu ($ 40 pr. person).

Jeg tager forbehold for mindre ændringer i programmet. 

  1.  
made-in.italy-1440w

Program

Deltagerne flyver fra Københavns Lufthavn med en enkelt mellemlanding til Kathmandu, Nepal. Indlogering i Bhaktapur/Thamel (Kathmandu). 

Romantisk og bevægelig tur igennem Kathmandu-dalen. Vi kører ad grusveje (i dårlig stand) blandt små landsbyer og de karakteristiske bølgende terrasser. Afsluttes med en længere asfaltstigning, hvor vi blandt andet skal se en kæmpe buddhastatue.

Mere udfordrende etape med flere længere bakker, der skal overvindes. Fortrinsvist grusveje i pragtfulde bjergrige omgivelser langs smaragd-grøn sø og højt hævet over en brusende flod. På vejen besøger vi et buddhistisk tempel og et buddhistisk kloster. 63 km.

Lang asfaltstigning til Simbhanjayang-passet (2.488 m.) 13 km med ca. 800 højdemeter (ikke specielt stejl). Den gamle vej til Indien. På vejen besøger vi et miniature buddhistisk tempel, hvorfra man i klart vejr har udsigt til Mount Everest. Derefter 60 km fantastisk nedkørsel med over 100 kurver, blomstrende røde og hvide Rhododendron og pragtfuld udsigt til terrasseinddelte småbjerge. Små asfaltveje. Praktisk talt ingen trafik før vi nærmer os byen, hvor vi skal overnatte. 

Helt flad og meget romantisk etape. Anden halvdel af etapen køres på grusveje langs med floden Rapti Nadi i pragtfulde omgivelser med rismarker på den ene side og nationalparken på den anden side af vejen. På vejen iagttages nepalesernes fantasifulde brug af floden. Om eftermiddagen skal vi se, hvor elefanterne bor samt et lille museum for nationalparkens dyr.

 

Vi starter tidligt med kanotur i meget eventyrlige omgivelser. Masser af eksotiske fugle og andre dyr som krokodiller og gavialer. Dernæst en “junglewalk”, hvor vi bl.a. kan være heldige at se asiatiske næsehorn på tæt hold. Om eftermiddagen elefant-/jeepsafari, hvor vi (i sikker højde) kommer til at se en masse af junglens dyr i deres naturlige habitat, bl.a. næsehorn, der græsser langs floderne. Om aftenen lidt lokal underholdning med dans og musik.

Relativt udfordrende rute med først et stykke asfaltvej langs en flod i bjergrige omgivelser. Efter Nepals måske mest spektakulære hængebro (som vi cykler over) kører vi ad grusveje, der bugter sig langs en flod med smaragdgrønt vand. En stejl grusvej bringer os til meget afsides landsbyer, hvor kontakten til omverdenen er nærmest ikke eksisterende. Skolebørn, der bruger de samme dårlige grusveje som os for at nå hjem til deres landsbyer, giver os tiltrængte skub bagi på vores vej til Bhandipur (1.142 m), en meget charmerende, gammel by i Nawari-stil med ornamentale træudskæringer på husfasaderne og drømmeudsigt til hele rækken af sneklædte Himalaya-bjerge. Endnu en drømme-etape! 

Rejsens længste og nok mest udfordrende rute samlet set. Forskellige muligheder for at køre noget af turen i følgebussen. Som noget nyt vælger vi mindre grusveje ned fra Bhandipur til Dhamauli (mest nedadbakke), for at slippe for et længere asfaltstykke – en kærkommen forbedring af ruten! Anden del er bevægelige grusveje i først landlige omgivelser og derefter skovbevoksning med en del højdemeter, når man tæller sammen. Ufattelig smuk udsigt til Annapurna-massivets mange tinder i løbet af indkørslen til Pokhara. 

Vi holder endnu en tiltrængt fridag, hvor man kan slappe af ved søen eller paraglide fra bjerget Sarankot med udsigt over søen Phewa Tal og til Nepals måske flotteste bjerg – det hellige bjerg Machapuchhare, fiskehalebjerget (7000 m). Gode shoppingmuligheder i Pokhara, hvor alle treks til Annapurna starter fra. Vi spiser på egen hånd i byen i løbet af dagen. 

Tidligt om morgenen flyver vi til Jomsom i Annapurna nationalparken. Det tager ca. 25 minutter. Efter morgenmad kører vi den mest storslåede mountainbike tur, som man kan forestille sig fra Jomsom i 2.800 m til Murktinath i 3.860 meters højde via Jharkot og med afslutning i Kagbeni – to superautentiske byer, som nemt kunne være fra middelalderen!? Relativt udfordrende tur (optional). Første del foregår i et 300 meter bredt udtørret flodleje i storslåede omgivelser med høje bjerge, uendelige udsigter, de længste hængebroer og flere Mustang landsbyer. Dernæst gælder det stigningen til Muktinath, som er relativt udfordrende (ca. 10 km).  Murktinath er en lille men meget karakteristisk landsby med ældgamle templer, både hindu og buddhistiske. Et populært endemål for de hellige nepalesiske mænd (sado’erne). Overdådig udsigt til Annapurna I (8.095 m) og pragtfulde bjerglandskaber!

Fra Kagbeni venter endnu en etape helt uden for kategori! Vi kører (mest) nedadbakke fra 2.900 m til 1.200 meter. Vi kører langs en næsten udtørret flod, der er mere end 500 meter bred! Omgivelserne er dramatiske og storslåede og ændrer sig fra goldt til mere frodigt. Vi følger floden, der bugter sig ned imellem to af verdens fjorten 8.000-meter bjerge – de snehvide kæmper: Annapurna (8.091 m) og Dhaulagiri (8.167 m). Det er simpelthen euforisk! Halvvejs nede starter det, man kalder verdens dybeste slugt, hvor man cykler i sikkerhed for flodens brølende vandmasser 100-200 meter oppe på den ene side i ekstremt dramatiske omgivelser! I Tatopani, hvor vi skal bo, kan man skylle støvet af i de dejligste hotsprings… aaah og få sat nye såler på sin sko! 

Den sidste cykeldag bringer os videre nedad imellem de kolossale bjerge. Voldsomt dramatiske omgivelser med tårnhøje klipper til siderne og den brusende flod, Kali Gandaki River, i midten. Cykelruten er forlænget i forhold til tidligere år, og vi venter med at sætte cyklerne på bussen indtil Maldunga, hvorfra det sidste stykke tilbage til Pohhara køres i bus. 50 km. Om eftermiddagen eller næste morgen flyver vi tilbage til Kathmandu.

Fly: Pokhara til Kathmandu. Vi tager på sightseeing rundt i Kathmandu. Alt afhængigt af, hvordan programmet bliver sat sammen, vil vi komme til at se Bhaktapur, den ene af tre kongebyer, som er på UNESCO’s liste over world heritage for dens kulturrigdom i form af sten-, metal- og træudsmykninger. Vi skal også se kongebyen i centrum med den levende barnegudinde, det buddhiske tempel, Stupa Bathaumath og til slut gravpladsen Pashupati, hvor hinduerne brænder deres døde og smider asken i floden Ganges (et yderst makabert sted!) Overnatning Thamel, Kathmandu. 

Vi indstiller natur/kultur-tidsmaskinen til at tage os tilbage til Europa. 

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Bjergtaget og rørt på alle sanser – men tag det seriøst, når Joachim skriver, at I skal være veltrænede til turen! Tolv fuldstændigt forrygende dage på mountainbike igennem øde, smukke, strabadserende terræner! I kan roligt glæde Jer til en tur, som det kun er meget få mennesker forundt at have været på! 50-90 km om dagen Seks til ni timer i sadlen hver dag igennem egne, hvor kun lokale nepalesere bevæger sig. Splinter nye MTB og høj daglig service gjorde den tekniske del af turen til en upåklagelig oplevelse! Følgebil med plads til en træt deltager. Enkel med næringsrig kost – HVER dag! Vi boede godt, men enkelt, lige netop det man har lyst til på sådan en tur! Udsigt, udsigt, udsigt! Den nepalesiske guide, Ox, har touret Nepal i over 20 år. Han kender de ruter, som giver de mest fantastiske fysiske og visuelle oplevelser! Hver eneste dag bød på udsigter, som bare MÅTTE foreviges! Voldsomme udsigter til 8.000 meter bjerge, nedkørsler på over 50 km! Små propelfly, som fragtede os til nye højder og oplevelser! Små spisesteder langt, langt ude i bjergene, som tryllede nærende retter frem. Hængebroer, der skulle krydses, imens en flok grippe grådigt fortærede en ged i det udtørrede flodleje! Andre steder måtte vi af med skoene og bære cyklerne igennem strømmen, som gennemskar grusvejen! Vi fik første parket, men vi skulle arbejde for det, HVER dag, mange timer med meget ømme muskler og bagdel! Men næste sving var et WOW og det næste Woooowww, og sådan blev det ved! Vi var et blandet herre- og dameteam fra Danmark. Alle i rigtig god form og rutinerede MTB kørere, og vi fik vores sag for, men fik belønninger hver dag! Igen, tak for den fedeste tur jeg har været på, sikke oplevelser! Nyd det, god tur!

Søren Schriver, Århus

I en alder af 53 år må jeg konstatere, at MTB-Nepal 2015 har været min største ferieoplevelse nogensinde! Turen indeholdt rige oplevelser på natur, kultur og sport. Alt sammen krydret med et godt fællesskab og sammenhold blandt nye rejsekammerater. Mødet med Nepaleserne, der til trods for stor fattigdom var venlige og imødekommende giver stof til eftertanke for en i deres øjne rig vesterlænding. Jeg har svært ved at komme med forslag til ændringer. Det virker som om, I har optimeret alt!

Peter Jensen, Silkeborg

Fantastisk! Et eventyr og en dannelsesrejse!! En rejse der sidder fast i hjertet! Jeg fik meget mere end forventet... både oplevelser og kilometer... og så sammen med helt fantastisk dejlige medcyklister!

Jesper Breum Winkler, Jyllinge

Fantastisk! Vi fik Nepal ind under huden - kæmpe oplevelse! Har rejst meget, men dette har været en af de fedeste ture!

Henrik Agerholm, Brædstrup

Jeg har fået en oplevelse af de helt usædvanlige - og en oplevelse jeg ikke havde fået uden min MTB. Det er en helt suveræn måde at opleve et land som Nepal på. Og jeg må sige at oplevelserne jo nærmest stod i kø kilometer efter kilometer, time efter time, dag efter dag. Planlagte oplevelser - men også de impulsive, dem vi opsøgte - og ikke mindst, bare dem der kom til os på vores vej! Det rene vanvid - hvad jeg har oplevet på denne tur. Der var også for mig mange spændende udfordringer undervejs. På fysik, teknik, kultur, miljø, trafik, hoteller, mad, m.m. Men jeg var aldrig i tvivl om, at jeg var i gode hænder hos dig og mine rejsefælder - og aldrig (næsten aldrig) blev mine grænser overskredet for, hvad der var muligt, selvom jeg fik prøvet en masse, jeg aldrig har prøvet før. Jeg synes selv, jeg havde forberedt mig sådan nogenlunde hjemmefra - hvad angår landet Nepal. Men alligevel ikke godt nok. Især forureningen i så smukt et land med så farverig en kultur - det var chokerende at opleve. Og det giver nu, hvor jeg er hjemme igen - anledning til nogen refleksion!

Lars Toft, Svendborg

En fantastisk oplevelse i et land, som var totalt ukendt. En oplevelse som jeg aldrig nogensinde glemmer!

Finn Kristensen, Svendborg

Tusind tak for en fantastisk, oplevelsesrig og uforglemmelig tur! Passer mig fint, at vi undervejs har taget os tid til at gribe chancen for at opleve så meget som muligt. Super!

Pernille Lionett, Randers.

Det er med stor længsel, at jeg ser tilbage på to uforglemmelige uger i Nepal med store oplevelser og godt fællesskab!

Frank Hinrichsen, Haderslev

Helt i top - fantastisk rejse - oplevelserne overstiger klart, det jeg forventede!

Hans Verner Hansen, Silkeborg

En oplevelse ud over det sædvanlige - som forventet - bare bedre!

Ole Rasmussen, Svendborg