Apulien og Matera

15.05.24
22.05.24

11.995 kr.
(med fly)

København
Billund

Maks. antal
deltagere: 14

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Apulien og Matera (cykelturisme)

 

Efter 15 års cykelferier i Norditalien er endelig blevet tid til at udforske det sydlige Italien, som på næsten alle punkter er væsensforskellig fra det nordlige. Ja, det kunne snildt være to forskellige lande! På vores seks dages cykelferie (syv nætter) i Apulien og Matera slipper vi bremserne og triller dybt ned i det tilsyneladende bundløse hav af syditaliensk kultur, hvor vi skal se en perlerække af områdets mest karakteristiske byer, stifte cykelmæssigt bekendskab med en særpræget og anderledes natur og ikke mindst sætte tænderne i de lokale kulinariske specialiteter, som kun syditalienerne kan lave dem! 

Med start og slut i Bari, Italiens største Adriaterhavsby, bliver det historiske fundament for turen lagt. En meget interessant by med et utal af kirker, pladser, snævre gader, baggårde og en kæmpe havn, der har serviceret alt fra korsriddere til de allieredes middelhavsflåde under 2. verdenskrig. Vi besøger byen to gange i løbet af cykelferien og skal blandt andet se Cattedralen San Nicolo. Efter tre dages cykling nås byen: Matera (UNESCO) (hovedbyen i naboregionen Basilicata), som er kendt for sine grottehuse/-restauranter/-barer; sin billedskønne slugt og de over hundrede små hulekirker! Også Alberobello (UNESCO) cykler vi igennem, som er byen med den største koncentration af de for området meget specielle trullier – Italiens svar på hobbit-landsbyen: The Shire!  Tilsammen (ca. 1.500 ialt) giver de byen et helt unikt særpræg, som ikke findes noget andet sted i verden! Deltagerne kan også glæde sig til Gravina in Puglia, en oldgammel by med Italiens flotteste akvædukt og et lille men meget autentisk, historisk centrum. Mod slutningen af ferien får vi fornøjelsen af den dramatiske by, Polignano a Mare, som er bygget på en kalkklippe med 40-50 lodrette meter ned til havet, hvor bølgerne slår løs og udhuler selve fundamentet for byen. Dertil en perlerække af mere eller mindre kendte apuliske byer, hvor alle er holdt i hvide farver – hver med deres særpræg, flotte kirker og pladser!

Grotte di Castellana: 

På femtedagen stiller vi cyklerne for en stund og tager på ekspedition i den apuliske undergrund for at besøge Grotte di Castellana – Italiens måske mest imponerende drypstenshule! En lokal guide giver os en indgående indsigt i områdets geologiske særpræg og viser os de flotteste formationer af kalkaflejringer skabt igennem millioner af år. 

Cykler og udfordring: 

Cyklerne er mountainbikes (evt. E-bikes), som vil gøre det muligt for os at komme væk fra vejene og ud i vildnæsset, hvor højt græs, grus og ler vil sætte sig i dækkene; hvor duften af forårsblomster vil glæde vores øjne og næsebor, og hvor krogede oliventræer og vinranker vil heppe os frem! Distancer (45-85 km) og bakkeudfordring (500-1.000 hm) henvender sig til den velforberedte cykelturist, der har prøvet at køre i skoven og på stier før og ikke går af vejen for et par bakker! Det tekniske niveau er ikke højt, men der vil være en del passager med singletracks med lidt småforhindringer og løst underlag undervejs. Cyklerne vil have en gearing, der passer til ruterne. 

Overnatning:

I forhold til overnatning, så skal vi bo på de karakteristiske masseria’er (ombyggede landejendomme) flere af nætterne, hvor værelsesstandarden er simpel, men ikke desto mindre charmerende og autentisk! Syditalienerne prioriterer klart deres køkken højere end soveværelset, hvilket vi vil nyde godt af, når vi sætter os til bords! Deltagerne kan glæde sig både til kvalitet og kvantitet af forretter, hjemmelavede pastaretter og hovedretter. Nogle gange spiser vi aftensmad på stedet, hvor vi overnatter – andre gange spiser vi på restaurant. Et er sikkert – vi kommer ikke til at gå sultne fra bordet! Den typiske morgenmad minder mest om et godt dansk kagebord – men også det er kultur! Tag selv havregryn eller muesli med, hvis I ikke kan leve uden? Frokosten (ekskl.) spiser vi ude på ruten, og hver dag vil have sit helt specielle syditalienske tema. 

De praktiske ting: 

Deltagerne kan flyve enten fra Billund eller København. Vi medbringer en følgebil. Bagagen bliver transporteret i følgebilen, hvor der også vil være drikkevarer og snacks. Det er muligt at medbringe egne cykler. Det maksimale antal deltagere er 14. Jeg deltager selv som guide og rejseleder. 

Lidt historie:

Som nævnt, starter og slutter cykelferien: Apulien og Matera, i Bari, hvis historie er noget af et kludetæppe med et utal af både lokale og fremmede herskere, hvilket byen bærer præg af, når man går på opdagelse i de små kringelkroge. Historisk har man fundet tegn på beboelse helt tilbage til bronzealderen, men byen blev først civiliseret med grækernes ankomst ca. 500 a.c. Byen blev en del af romerriget allerede i år 300 a.c. Fra det IV århundrede tilhørte byen på skift enten byzantinerne eller longobarderne, indtil år 847, hvor byen blev invaderet af arabere (847-871). Andre mere eller mindre venligsindede gæster har været: Saracenere, normannere, korsriddere, aragonere, milanesere, venezianere og borbonere. I 1087 voksede byens betydning og omdømme betragteligt, da resterne af San Nicolo blev bragt til byen, og byggeriet af byens største og flotteste kirke: Cattedrale di San Nicolo blev indledt. 

I nyere tid havde byen stor betydning under 2. verdenskrig, hvor de allierede benyttede byens store havn som base for deres skibe. I den forbindelse måtte byen i 1943 lægge ryg til krigens næststørste havnekatastrofe kun få måneder efter, at tyskerne var blevet fordrevet fra byen. Tyskerne bombarderede de allierede skibe med 105 tyske bombefly, og over 1.000 mennesker blev dræbt, hvilket efterfølgende blev kendt som Italiens Pearl Harbor.

Læs mere historie under de enkelte ruter. Læs mere om priser og tilmelding ved at klikke på den grønne knap ovenfor. 

made-in.italy-1440w

Program

Førstedagen går med flyrejse fra henholdsvis København og Billund samt transfer i minibus til det første overnatningssted i nærheden af Bari. Er der tid, så kan der blive tale om en eftermiddagstur til Bari for at se det gamle historiske centrum og Cattedrale San Nicolo. Cykler indstilles og gøres klar. Aftensmad på en restaurant i nærheden. 

Første cykelrute indledes med genskin, skumsprøjt og duften af salt fra Adriaterhavet, hvor vi efter ca. en times kørsel langs vandet når til Bari. Kun få kilometer på den anden side af centrum kan vi endelig nyde lyden af knobrede dæk på grusvejene i de opdyrkede områder, som fortrinsvist består af olivenlunde, mandel- og frugtplantager adskilt af høje intermistiske stengærder med en dyne af gule og røde forårsblomster mellem de knudrede stammer. 

På vejen kommer vi forbi et par mindre, meget karakteristiske byer: Bitetto og Cassano delle Murge, som har bevaret, deres autentiske apuliske særpræg. Efter at have indtaget en sandwich lavet af friskbagt brød, prosciutto og ost på byens centrale plads i kirkens skygge får vi endelig glæde af turens længste bakke, der bringer os op på højsletten og derved ind i Nationalparken Alta Murgia, et område med kalkstensklipper lige under jordoverfladen på omkring 4.000 km2. Området er karakteriseret ved mange løse sten i og på jorden, dybe kløfter og meget få vandløb, som i dette område næsten alle er underjordiske! Vi kører et kort, men spændende stykke singletrack umiddelbart før, vi når vores masseria, et pragtfuldt nyrestaureret landssted. Masseria er betegnelsen for sydens agriturismo’er, hvor gamle landejendomme bliver opgraderet med overnatningsmuligheder og/eller restaurant. Ofte med forskellige former for husdyr som heste, vildsvin, geder og får og bygget af områdets karakteristiske hvide sten. 

 

Dagens rute fortsætter, hvor vi slap med fortrinsvist grusveje igennem nationalparken, hvor nogle områder er opdyrket, imens andre benyttes udelukkende til græsning. Efter en velfortjent kaffepause på en af pladserne i den hyggelige by: Santeramo in Colle, fortsætter vi ud i den let bakkede vildmark, hvor kokasserne er det eneste tegn på civilisation! Ellers endeløse græssletter med klipper der stikker op her og der. Målet er byen: Altamura, hvis karakteristiske kirke med to tårne – efter et stykke tid med diverse singletracks – kan ses i det fjerne. I byen, som er kendt for Italiens fineste mel (grano duro), skal vi have de lækreste focaccia med alt muligt godt til frokost! Mums! 

Efter ankomsten til vores overnatningssted i Gravina di Pugliaafterbiking og bad – tager vi ind til byen for at spise aftensmad og for at se et af Apuliens absolutte vidundere (by night) – den 37 meter høje akvædukt: Porta Acquadotto  (1778) sul torrente Gravina di Botromagno, hvor James Bond er spottet i filmen: No time to die  i kamp med nogle forbrydere – en scene, der kulminerer med et dødsspring fra akvædukten i noget sytråd, som han tilfældigvis finder i lommen!? 

Ruten til Matera, hovedstaden i regionen Basilicata, er vel turens – om ikke, bjergetape, så bakkeetape – med lige over 1.000 højdemeter fordelt på indtil flere kortere og længere bakker! Ruten bringer os til Gravina in Puglia, hvor vi denne gang cykler over akvædukten! Igen kører vi ud i vildnæsset, hvor græsset bliver højere, og markblomsternes gule, røde og violette farver dækker store engarealer! En længere bakke bringer os op til skoven: Difesa Grande – ca. 2.000 hektar med leret jord og fortrinsvist egetræer. Skoven bruges primært til græsning for kødkvæg, men er også hjemsted for en rig fauna, hvor ulve og den mere sjældne vildkat topper fødekæden. I skoven finder vi ugens længste og bedste singletrack nedkørsel (det tekniske niveau er lavt – så ikke noget at bekymre sig over). Igen går det opad (ca. 180 hm) til valfartsstedet: Santuario Santa Maria di Picciano, hvor der er udsigt og pic-nic frokost. Valfartsstedet blev grundlagt af Benediktiner-munke i år 1219, men stedet har også huset Tempelriddere og riddere fra Malteser-ordenen. En forrygende nedkørsel indleder rutens afsluttende del til grottebyen Matera, beskyttet af UNESCO siden 1993. Indtil 1950’erne boede byens beboere i grotter under de kummerligste forhold uden rindende vand, sanitet og ej heller elektricitet, hvorefter man til sidst valgte at tvangsflytte befolkningen! Først 50 år senere kom der financiering til at sætte byen i stand. Efter 10 års restaureringsarbejde og grotte-vask fremstår byen nu i perfekt stand, som en af Italiens mest populære glemte skatte – klar til at blive vist frem og gå på opdagelse i! Efter bad tager vi ind til byen for at se og opleve denne pragtfulde by – hvor vi også skal spise til aften. Også her var James Bond forbi – denne gang i en forrygende biljagt. Også dele af Mel Gibson’s Jesus-film: The Passion of the Christ (2004), blev optaget her. 

For dem med ømme bagdele vil den femte etape være det rene lir, da første halvdel udelukkende foregår på mindre asfaltveje! Landskabet er forholdsvist flat med vidtstrakte landbrugsområder og vin, hvede og bælgfrugter på begge sider af ruten. Første delmål er Gioia del Colle, en autentisk apulisk by af byzantinsk/normannisk oprindelse, hvis navn bygger på en gammel legende, om en nobel kvinde, der havde tabt sin meget dyre perlekæde. Stedet, hvor den blev fundet, kaldte man Gioia del Colla (“glæden på halsen”), hvilket forklarer perlekæden på byskjoldet. På vej til Alberobello, får vi mulighed for at kigge nærmere på Noci, hvis centrale plads er romantik på et højt niveau! Også isen er god her! Endelig når vi dagens højdepunkt Alberobello (UNESCO 1996) (“det smukke træ”), som har en hel bydel af de såkaldte trullier – små, runde, kridhvide huse bygget med tykke mure og tag af skiffersten stablet ovenpå hinanden, så de til sidst danner en spids – helt uden mørtel, vel og mærke! Lidt som en bornholmsk rundkirke i miniatureform. Og hvorfor byggede man så på den måde? Legenden siger, at greven af Alberobello skulle betale skat til kongen af Napoli for nybyggerier, så derfor pålagde han byens beboere at undlade at benytte mørtel, fordi så talte trullierne ikke som nybyggeri, og så behøvede han ikke betale skat… meget italiensk måde at tænke på! Den dag i dag er trullierne meget velholdte og skaber den hyggeligste lille bydel med små forretninger, barer og restauranter, hvor vi kan lege turister for en stund. 

Fra vores overnatningssted når vi efter få kilometer endnu lille apulisk juvel i form af Locorotondo, som i sin kridhvide, cirkulære form pryder et lille højdedrag og kan ses langvejs fra. Byen, der har græsk oprindelse, har været i konstant vækst siden 1861, men om det skyldes det smukke og romantiske centrum eller oplandets mange trullier, der gør byen til et sandt cykelparadis, vides ikke? Vi følger et nedlagt jernbanespor (meget scenisk), som nu er blevet til singletrack og kommer hurtigt frem. 

Foran os venter Grotte di Castellana, en af Italiens største og mest imponerende drypstenshuler! Hulernes oprindelse skal findes i forbindelse med et 90 millioner år gammelt kalklag,  der blev skabt dengang, området her fungerede som havbund. Et kilometer tykt mudderlag af skaller og skelletter efterladt af havets mange levende organismer blev presset sammen til et kalklag àlà Møns Klint – bare meget tykkere. Med områdets gradvise hævning krakkelerede kalklaget, hvor det var svagt og skabte et helt område med de dybe slugter og lodrette spring i jordoverfladen, som kendetegner det nuværende Apulien. Nedbør og vandets transport imod havet via underjordiske kanaler har opløst og slidt på kalklaget, fjernet ujævnheder og uddybet underjordiske furer og huler. 

Grotte di Castellana åbner sig i 330 meters højde over havet og befinder sig mindre end 500 m fra centrum af byen Castellana Grotte. For at nå til startstedet skal man 60 m ned i jorden med elevator, hvor en 3 km lang rundtur har sin begyndelse. Den guidede rundtur vil indeholde info om områdets oprindelse og formationernes ligheder med andre fænomener, som har fået mange sjove navne. 

Efter rundvisning og frokost kører vi til havet, hvor vi i tilfælde af godt vejr kan bade fra en picturesque klippestrand, hvor vandets krystalklare grøn/blå vand vil virke som en magnet på selv den mest vandskrække! På vej til vores overnatningssted passerer vi først fiskerbyen Monopoli og dernæst Polignano a Mara, som er konstrueret på samme kalklag som ovenfor beskrevet, netop hvor det rammer havet med en 40 m lodret klint. 

Fra Polignano a Mare kører vi nordpå. Der venter et sjovt mountainbike spor (optional) kun få meter fra Adriaterhavet indtil Torre a Mare (“tårnet ved havet”), hvor vi spiser friskfanget fisk og blæksprutter fra en lille biks på havnen. Slurp! Der fortsættes til Bari’s helt fantastiske historiske centrum, hvor der vil blive lidt tid til at gå rundt og fornemme byens mange smutveje, baggyder og kringelkroge. Aftensmad på restaurant efter bad og afslapning. 

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Det var en fantastisk tur, du havde lavet! Det ene storslåede og smukke landskab efter det andet! Alle de vilde blomster i fuld flor! Smukke velrenoverede huse i lyse farver… Ja, og så jo mange uventede begivenheder: Vandmasser m.m :-)...

Elisabeth Borch, Ulfborg

Det var en dejlig tur med dejlige mennesker og temmeligt overraskende oplevelser, må man sige! Rigtig godt var det meget varierede cykelunderlag, og aftensmaden var lækker! Super hyggeligt med sandwich ude i marken - det kan du roligt gøre mere end én gang! God ide med en aftengåtur ved den oplyste akvædukt/broen og det gamle bycentrum. Kæmpe kontrast mellem nat og dag! Helt vildt sjovt var singletracket på klipperne langs stranden den sidste dag! Gode værelser og hyggelige overnatningssteder. En rigtig glad tur!

Engesvang-gruppen, Engesvang

Skøn tur!

Hans Posselt, Ulfborg