Bjergsøer og vandfald i Trentino

02.07.2022
09.07.2022

10.795 kr.
(med fly)

København
Billund

Maks. antal
deltagere: 14

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Bjergsøer og vandfald i Trentino (cykelturisme)

Cykelferien Bjergsøer og vandfald i Trentino tager deltagerne på opdagelse i et af Italiens mest sagnomsungne naturområder med de smukkeste og mest indbydende bjergsøer; dramatiske, forrevne klippeformationer og en perlerække af skummende vandfald! Helt ekstraordinært skal vi i nærkontakt (kort vandretur) med Italiens største gletsjer (se foto): Mandrone/Lobbia gletsjeren (Adamellerne) og vandfaldet Matarot, som er natur helt uden for kategori! De mange søer, som vi skal forbi: Molveno, Ponte Pia, Tenno, Garda og Ledro, har hver deres charme (og eventyrlige farve) og giver os rige muligheder for en afkølende dukkert i den italienske sommervarme! Det cykelmæssige højdepunkt nås på en af Europas top-cykelveje: Ponalestien, der bringer deltagerne til Ledro-søen, med bratte afgrunde og fabelagtige looks over Gardasøen! Et andet uforglemmeligt højdepunkt nås, efter vi har taget kabelliften til Monte Baldo, hvor vi kan overskue en perlerække af Norditaliens højeste tinder og Gardasøen set oppefra! 

Ingen tur uden kultur, så deltagerne kan glæde sig til forskellige arrangementer, der vil hjælpe til at sætte områdets historie og kultur i perspektiv. Først og fremmest besøger vi den måske mest charmerende middelalderby i Trentino: Canale di Tenno, hvortil folk kommer langvejsfra for at opleve den årlige kunstfestival! Også museet om pælelandsbyen fra bronzealderen i Molina di Ledro er på programmet, og på vej ned fra Monte Baldo smutter vi forbi (oppefra) valfartskirken Madonna della Corona, der hænger 715 meter oppe på en lodret klippevæg! Dertil besøger vi middelalderborgen Castello di Stenico, hvis strategiske placering har givet den en vigtig plads i historien. For dem med tørre ganer, har vi planlagt en vinsmagning i Valpolicella, hvor der bl.a. kan smages Amarone og Ripasso. Deltagerne kan også glæde sig til Riva del Garda, som ligger ubeskriveligt smukt iblandt høje dramatiske bjerge i den nordlige ende af Gardasøen. Og ikke mindst Verona, en af Italiens allersmukkeste byer, hvor vi bl.a. skal forbi det 2.000 år gamle amfiteater: L’Arena di Verona! Samlet set en mangestrenget cykelferie, hvor jeg kan garantere, at deltagerne ud over de cyklingsmæssige udfordringer vil føle sig både stimuleret, overrasket og forkælet! 

Cyklingen er planlagt til velforberedte cykelturister og begyndende motionister med op til 60 km og 1.000 højdemeter om dagen. Turen kræver nogen forberedelse eller en elcykel! Underlaget er både grus, stier (nemme) og asfalt, hvoraf en stor del er cykelstier. Vi benytter både kabinelift og en færge (Gardasøen) for at komme rundt. Cyklerne er mountainbikes og elcykler.  Overnatningsstederne er mindre hoteller og agriturismi. Deltagerne bliver hentet og bragt i lufthavnen. Bagagen flyttes, imens vi cykler. Aftensmaden er inkl. i prisen. Læs dagsprogrammet nedenfor. 

made-in.italy-1440w

Program

Førstedagen går med flyrejse fra henholdsvis København og Billund samt transfer i minibus til første hotel, der ligger i skisportsbyen Fai di Paganella i ca. 1.000 meters højde. Byen ligger på et plateau med udsigt over Val Lagarina. 

Vores start går fra bjerggruppen Paganella, som ligger imellem Brentadolomitterne og Val Lagarina (Adige) i ca. 1.000 meters højde. Om vinteren er det et ganske udmærket skisportssted og om sommeren udgangspunkt for vandreture og mountainbiking. Efter at have passeret Andalo, følger vi mindre skovstier til Lago Molveno, kendt for sin turquisblå farve og looks til Brentadolomitternes forrevne klippespir i 3.200 meters højde. Herfra fortsættes af småveje til byen Stenico, hvis middelalderborg tjente som bispesæde og juridisk magtcentrum. Vi skal blandt andet se “Torre della Fame” som ikke har noget med “berømmelse” at gøre. “Fame” betyder nemlig sult, og her blev fangerne sultet til døde! Fra borgen køres vestpå forbi vandfaldet Rio Bianco ad den 600 år gamle vej hugget ind i klippen og højt hævet over den smaragdgrønne sø Lago Ponte Pia. Vi fortsætter via en serie af cykelstier op langs floden Sarca og dalen Val Rendena, der bringer os forbi byen Spiazzo, hvor vi skal se en kirke pyntet med udvendige kalkmalerier! Overnatning i Pinzolo. 

På andendagen skal vi på en kombineret cykel- og vandretur til vandfaldsdalen Val Genova, der adskiller bjergkæderne: Adamellerne imod syd og Presanella imod nord. Til begge sider har dalen stejle bjergsider på op imod en kilometers højde, hvilket er årsagen til de mange spektakulære vandfald, som vi skal se og opleve. Turen starter stille og roligt fra Carisolo i 800 meters højde, og vi når ret hurtigt det imponerende Cascate Nardis (130 m). Derefter har vejen et par korte men stejle passager, som skal overvindes, men med mountainbikenes bjerggearing går det nemt! Turen bringer os forbi en række vidt forskellige vandfald, som vi stopper og ser. Efter ialt 17 km og ca. 750 højdemeter (se højdekurve) nås Rifugio Bedole (1.641 m), hvor der venter en overdådig og meget lokal frokost! Efter frokost fortsætter vi (hvis vejret tillader) på cyklerne ca. 2 km mere, før den afsluttende vandretur på ca. 0,5 km op til Malga Matarot, hvor vi kan se to af Alpernes absolutte vidundere: Gletsjerne: Lobbia og Mandrone samt vandfaldet: Cascata Matarot, en mur af vand omgivet af kolossale klippeformationer! Ialt 228 højdemeter fra Bedole. Mæt og tilfreds med naturens femstjernede tag-selv-bord triller vi ned til Carisolo/Pinzolo igen. 

Den tredje cykeldag starter skønt med gennemsnitlig nedadbakke ad bevægelige cykelstier langs floden Sarca omgivet af høje bjerge. Til gengæld stiger klippevejen tilbage til Stenico jævnt, men ikke specielt stejlt. Efter at have passeret Ponte Arche nede i dalen har vi en længere bakke til først Fiavé og derefter Passo Ballino i 765 meters højde (se højdekurve), men så er det også slut. Vi fortsætter til Lago di Tenno, hvis helt unikke turkise farve er et syn for guder! Efter en afslappende dukkert triller vi videre til middelalderbyen Canale di Tenno, som er kendt af kunstnere i hele verden. Byens ekstremt snævre stræder, porte og faldefærdige stenhuse med balconer i træ lægger hvert år ryg til kunstfesten “Rustico Medioevo”, hvor kunstere fra nær og fjern fremstiller og udstiller deres kunst. Derfra har vi en pragtfuld nedkørsel med udsigt over Gardasøen, Castello di Tenno samt looks til Monte Baldo og de andre dramatiske bjerge omkring søens nordlige ende. Vi skal bo med udsigt lidt uden for Riva del Garda. 

Endnu en fantastisk cykeldag har sin begyndelse med en af Europas mest yndede mountainbike stier overhovedet! Det drejer sig om den gamle vej fra Riva del Garda til Ledro-søen (bygget til hestevogne i 1800-tallet), som er hugget ind i en næsten lodret klippevæg med tunneller og bratte afgrunde. Simpelthen verdensklasseudsigt over Gardasøen og til Monte Baldos syv tinder! Efter to tredjedele af turen med stille og rolige stigningsprocenter, bliver stien mere udfordrende. Endelig nås Ledro-søen, og her kan der bades fra en dejlig strand. Vi fortsætter langs søens nordlige bred til Bezzecca, hvor den italienske folkehelt, Garibaldis mest berømte ord blev til historie. Efter at have fuldendt turen rundt om søen, besøger vi et museum for en pælelandsby fra Bronzealderen, der blev fundet i 1929 i den østlige ende af søen. Herfra går turen ned igen imod Gardasøen, men vi tager den lange vej forbi Pregasina, hvor man kan få kaffe og kage med udsigt! Dagen afsluttes med lidt afslapning i den smukke gamle by Riva del Garda. 

Om morgenen den sjette dag starter vi den femte cykelrute med at tage kabineliften til Monte Baldo (med cykler). I 1.780 meters højde kører vi til et udsigtspunkt med fabelagtig, 360 graders udsigt til utallige alpetoppe, Gardasøen i sin fulde længde og hele Monte Baldos eventyrlige bagland! Det bliver ikke bedre! Den lange nedkørsel tager os forbi Novezza på vej til Spiazzi, hvor vi kan besøge valfartskirken Madonna della Corona “oppefra”! Kirken, som hænger som en ørnerede på en 800 meter høj klippevæg, er bygget med selve klippen som den ene mur. Skøn udsigt herfra til Lessinia-bjergene! Vi fortsætter nedad og skal lige forbi Forte Wohlgemuth, før vi sætter kursen på vores overnatningssted i Brentino. 

Den sidste cykeldag benytter vi en bevægelig cykelsti langs floden Adige’s østlige bred i sydgående retning igennem vinområdet Terre dei Forti og videre  til Sant’Ambrogio i Valpolicella, hvor vi skal til vinsmagning og smage på de kendte vine: Amarone, Ripasso, Riciotto m.m. Derefter kører vi forbi adskillige vinslotte ad småveje med vinmarker på alle sider ind til Romo’s og Julies’ by Verona, hvor jeg tager jer forbi de vigtigste sights såsom: Castel Vecchio, Arena’en, Piazza delle Erbe, Piazza dei Signori og Ponte Pietra, før det igen går opad. Denne gang til valfartskirken Madonna del Lourdes på Torricelle, hvor hele Verona ligger for ens fødder! 

made-in.italy-1440w

Højdekurver

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Endnu engang mange tak for en helt fantastisk tur!!! Særlig tak til Joachim for en dejlig varieret og spændende cykelferie med masser af input og udfordringer! Vi savner allerede jeres gode selskab og dejlige jyske humor! Håber vi ses igen en anden gang. Mange cykelhilsner fra

Anette og Torben Larsen, Vallensbæk

Tak for sidst - det var da bare en perfekt cykeltur, du der havde planlagt - og fuldført for os! Og vi har mange positive tilbagemeldinger fra de øvrige deltagere - det er også rart for os, når vi nu fik dem "narret" med! Og vi ser med glæde frem til mange flere gode cykelture fremover!

Tove og Per Boe, Odense