Æbleparadisiske Val di Non

Datoer:

kr.
(med fly)

København
Billund

Maks. antal
deltagere: 14

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Cykelturisme i Trentino

Æbleparadisturen Val di Non, ()

Val di Non, er dalen, hvor man finder æbletræer overalt! En af Trentinos absolutte perler med høje, omkransende bjerge, dybe slugter, talrige middelalderborge og oldgamle landsbyer, hvor tiden har stået stille i århundreder. Om foråret er dalen klædt i et hvidt brudeslør af udsprungne æbleblomster og om efteråret i friske frugtfarver, hvilket skaber en perfekt ramme for en cykelferie med både cykling, vandreture og helt unikke natur- og kulturoplevelser! 

Hver dag er væsensforskellig fra de foregående! 

Udover æbledalen Val di Non bringer cykelferien også deltagerne igennem Sydtyrol med sin karakteristiske østrigske arkitektur og til Gardasøens dramatiske nordlige ende, hvor vi kan bade og nyde udsigten til de omkringliggende bjerge. Vi besøger tre vidt forskellige middelalderborge med hver deres indhold og et meget særpræget valfartsted, hvis historie bygger på legenden om San Romedio. Som et af turens absolutte højdepunkter kommer vi til at opleve bjergsøen Lago di Tovel, hvor vi kan bade og spise frokost med 3.000 meter høje bjerge hele vejen rundt. Herfra vandrer vi ned igennem årtusinders stenskred i storslåede omgivelser! Til de tørstige har vi arrangeret to vinsmagninger af områdets kendte vine, og til de sportige tilbydes en introduktion til klatringsformen Via Ferrata (frivillig) – en spændende form for adventuresport for ganske almindelige mennesker!

Den guidede tur henvender sig til cykelturister, der elsker en aktiv form for ferie med cykling som hjørnestenen. Man behøver ikke være motionist for at gennemføre turen, men nogen forberedelse frem imod turen er en god ide! Cyklerne er mountainbikes i en god, solid kvalitet med bjerggearing egnet til de udfordringer, som deltagerne vil blive udsat for. Elektriske cykler er også en mulighed! Underlaget er en blanding mellem grusstier, cykelstier og mindre asfaltveje – så godt som uden trafik! Skulle der være deltagere, der gerne vil udfordres endnu mere cyklingsmæssigt, så bliver der tilbudt tre krasbørstige  stigninger undervejs, imens resten af gruppen får et lift eller går op! 

Bagagen bliver transporteret til næste hotel, så den er der, når vi kommer frem. Hotellerne er alle familieejede og indbyrdes meget forskellige – alle fyldt med charme og venlighed! Aftensmaden er medregnet i prisen, og menuerne er sammensat efter de lokale traditioner for hvert enkelt område, vi kommer igennem. Læs dag-for-dag programmet nedenfor. 

 

made-in.italy-1440w

Program

Førstedagen går med flyrejse fra henholdsvis København og Billund samt transfer i minibus til første hotel, der ligger højt hævet (1.100 m) med udsigt over titusindvis af æbletræer i dalen, Val di Non. Cyklerne afprøves og indstilles til de enkelte deltagere.

På andendagen kører vi ad grusveje gennem skoven til Lago di Smeralda og derfra videre langs en dyb slugt forbi vandfaldet Cascata di Tret. Herfra fortsættes til Passo Palade (1.518 m), hvor den gamle grænse imellem Napoleons italienske stat og kongeriget Bayern lå fra 1810-15. Efter en længere nedkørsel går turen igennem Sydtyrols små landsbyer med tårne og karnapper videre til middelalderborgen Sigmundskron (Castello di Firmian), der fra sin høje klippe skuer ud over hele dalen. Her besøger vi Messner-museet, der er lavet til ære for verdens mest berømte bjergbestiger, Reinhold Messner (den første i verden, som besteg alle 14 bjerge over 8.000 m uden ekstra ilt!) En lækker cykelsti tager os til byen Caldaro, hvorfra vi igen kan komme op i højderne med den ekstremt stejle toglift til Passo delle Mendola (1.363 m), den stejleste og længste i Europa (864 hm, 65% hældning)! Skulle der i gruppen gemme sig en skabsmotionist, så står det frit for sig at køre stigningen (15 km, 900 højdemeter) op til passet? 6% i gennemsnit. 

På tredjedagen lægger vi ud med eventyrlig cykling i en snæver slugt, kaldet Burrone di Fondo, der leder os til bjergsøen, Lago Smeralda, som er kendt for dens smaragdgrønne farve og et flot vandfald! Efter at have cyklet rundt om den lille fredfyldte sø, kører vi til Fondo, hvor man på pladsen kan se en slags vanddreven version af Jens Olsens verdensur.  Vi fortsætter videre ad romantiske cykelstier i åbent landskab med pragtfuld udsigt og højt græs til alle sider. En smal akvædukt hugget ind i en 80 m høj, lodret klippeside leder os igennem endnu en snæver kløft til valfartskirken, San Romedio, der er bygget på en høj klippe i midten af kløften. Valfartstedets seks bittesmå kirker er bygget side om side i perioden fra år 1000 til år 1918 til ære for munken San Romedio, der levede fra år 330 til år 405. Om natten er stedet bevogtet af bjørne, som vi kan se i deres indhegning. En udfordrende grusvej leder os til to smukke dæmningssøer Lago di Tavon og Lago di Coredo. I bunden af dalen kommer vi forbi den 152 meter høje dæmning i Dermulo, der opdæmmer søen Lago di Giustina. Mindre grusveje leder os igennem uendelige æbleplantager forbi den velholdte middelalderborg, Castello di Cles, som ligger gudesmukt foran søen og de omkringliggende bjerge! En is i Tuenno giver os energi til den sidste bakke før vores overnatningssted i Flavon. 

På fjerdedagen starter vi med en noget særpræget cykeloplevelse! Vi skyder genvej under bjerget igennem en længere miniature-tunnel bygget til transport af vand fra Val Tovel til Val di Non. Nu også åben for vandrefolk og cyklister. På den anden side stiller vi cyklerne (med mindre man ønsker at cykle eller gå op) og vil blive transporteret til bjergsøen, Lago di Tovel (1.178 m), der engang blev kaldt den “røde sø” takket være en sjælden algeart, der farvede vandet rødt. Algen er der ikke mere, men omgivelserne omkring søen er noget af det flotteste, man kan finde i Norditalien med de 3.200 meter høje, sneklædte bjerge, der spejler sig i det krystalklare og meget indbydende vand! De mest friske kan traditionen tro dyppe sig i det isnende vand, før vi går tur til stranden på den anden side og spiser frokost på rifugiet. De seks kilometer tilbage til cyklerne klarer vi til fods ad en vandresti, der bringer os på tværs af enorme stenskred og forbi småsøer med de smukkeste farver og det reneste vand! En helt unik og sjælden naturoplevelse! Turen tilbage til Flavon lægger vi forbi Tuenno, hvor man kan få is! 

Femtedagen bringer os til dalens største slot, Castel di Thun, hvor en af Trentinos fornemmeste slægter boede indtil for få år siden. Familien løb tør for arvinger, og slottet overgik til kommunen. Det smukke slot er nyistandsat og giver de besøgende en grundig indsigt i, hvordan livet blandt prinser og biskopper tog form i datidens Trentino. Fra slottet kan man nyde en åndedrætsbesværende udsigt til Brentadolomitterne, en enklave af Dolomitter, der ligger for sig selv på den modsatte side af Adige i forhold til de Centrale Dolomitter. Efter besøget forlader vi Val di Non og begiver os til San Michele, hvor vi skal til vinsmagning på et familieeget vinslot med stolte traditioner. Efter en spændende rundvisning smager på varerne og fortsætter derfra ad cykelstien langs Italiens næstlængste flod Adige til Villa Bertagnolo, hvor vi skal bo særprægede og aristokratiske omgivelser! 

På sjettedagen fortsætter vi ad cykelstien til Castel di Beseno, der er Trentinos største og mest imponerende borgkompleks! Vejen op til toppen af klippen, hvor borgen ligger med pragtfuld udsigt over Vallagarina, er så stejl, så kun de stærkeste vil kunne cykle derop! Resten må  de ca. 1,5 kilometer. Borgen, der lå som ruin i meget lang tid, før man begyndte den altomfattende restaurering i 70’erne, er en rigtig ridderborg med hele seks befæstede porte, før man når ind til selve hjertet. Museet viser spændende film om restaureringen og det mest berømte slag i området imellem venezianerne og tyrolerne, der foregik i 1487 for foden af borgen. Den videre cykeltur foregår ad afslappende cykelstier langs floden, før vi drejer af imod Gardasøen. Efter at have passeret det lille pas, San Giovanni, i 280 meters højde, når vi den dramatiske nordlige ende af Italiens største sø, Gardasøen, hvor bjergene står ret op ad søens vande! Fra Torbole kører vi en kilometer ad stien langs vandet, hvor vi kan blive afkølet med en dukkert. En cykelsti tager os til den hyggelige middelalderby Arco, som er kendt for klatring og den flotte middelalderborg på toppen af klippen bag byen. Mere cykelsti bringer os til det meget specielle område Le Marocche, som blev dannet efter det – efter sigende – største stenskred i Alpernes historie! Millioner af store sten-boulders dækker et kæmpe område på adskillige kvadratkilometer og har skabt sin helt egen biotop. På vej igennem det beskyttede naturreservat kommer vi forbi Lago Cavedine og Pergolese, hvor vi skal bo. 

Den syvende dag (sjette og sidste cykeldag) bringer os ad cykelstien til Dro, hvorfra vi fortsætter til en slugt, der ifølge legenden fungerede som flugtvej for Castel Drena. Dem der har lyst kan prøve adventuresporten: Via Ferrata på slugtens nordlige klippevæg. Iført siddeseler (álá bjergbestigning) kan dem, der har lyst til at prøve, klatre op i slugten ved hjælp af metaltrin sat ind i klippen – hele tiden sikret af to karabiner fastgjort til et stålkabel, der er boltet fast i klippen! Resten kan bade i vandfaldet og nyde solen. Vi fortsætter langs floden Sarca til Arco, hvor biskoppen boede i middelalderen. En cykelsti bringer os til Riva del Garda, som er den næststørste by ved Gardasøen. Her har vi en mulighed for at køre en af Gardasøens mest spektakulære stier ind og ud af tunneller på en hylde over Gardasøen. Der vil også være mulighed for at bade i Riva. På vejen hjem får vi muligheden for at se dinosaur-fodspor efter en kort vandretur i Val di Marocche. Vi slutter af med en dejlig vinsmagning i Pergolese, hvor man blandt andet laver Vin Santo, en lagret sød vin. Også deres rødvin er på højt, højt niveau og er helt klart noget at cykle efter! 

made-in.italy-1440w

Højdekurver (optional)

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Tak for en fantastisk Val di Non tur, det var spændende og meget forskellige ture hver dag, og med masser af uforglemmelige naturoplevelser og kulturelle input. Det var alletiders med antallet af hoteller (super hyggelige), og dejlige cykelveje/stier som vi aldrig selv ville have fundet, du har bare forstået at lave ture lige efter vores smag!

Anette Elbrandt og Torben Larsen, Vallensbæk

Kan bekræfte, at det var en super god og veltilrettelagt tur med udfordringer for både ben og mave! Tak for en god tur og godt selskab!

Lasse Ivanøe, Silkeborg.

Dejlig afvekslende tur på cyklen og utroligt hyggeligt, charmerende og sjovt med meget forskellige små hoteller!

Peter Johansen, Nakskov.

Herlige billeder, vidunderlig tur og skønne mennesker!

Elsebeth Renneberg, Virum.

Tusind tak for sidst - som sagt en virkelig fantastisk smuk tur. Den vil blive bevaret i hukommelsen for altid!

Merete Leisner, Odense

Tak for en rigtig god cykeloplevelse i Val di Non! En god kombination af kulturelle oplevelser og cykling i en hyggelig og afslappet atmosfære!

John B. Andersen