Dolomitterne Unplugged

00.00.00
00.00.00

kr.
(med fly)

København
Billund

Maks. antal
deltagere:

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

Så er der kommet program på årets bjergtur på til de Norditalienske Alper! Absolut en udfordrende tur (dog uden at være ekstrem!) med fokus på NYE stigninger i Bike Italien sammenhæng akkompagneret af de tre KongepasPasso dello Stelvio, Passo Gavia og Timmelsjoch!

Blandt de spritnye stigninger er Torri di Fraele (Fraeles tårne) fra Bormio, som var med i årets udgave af Giro’en! Billederne på fjernsyn, der blev taget med helikopter over de stablede serpentinersving og de to tårn fra middelalderen på toppen af passet med sneklædte bjerge som megaflot kulisse gjorde udfaldet! Der skal vi op, koste hvad det vil! Dertil kører vi også rundt om de to meget smukke dæmningssøer!

På programmet finder man desuden tre klassikere fra Oetztaler Radmarathon: Timmelsjoch (Passo Rombo), Kuhtai Sattel (Østrig) og Brenner Passet! Det afsides, vilde og pragtfulde Timmelsjoch er med sine 2.491 meter Italiens 3. højeste og Europas 10. højeste pas og har kun været på vores program to gange før, imens både Kuhtai Sattel og Brenner er helt nye i vores regi! Passo di Pennes på femtedagen er ret ukendt som pas men ikke desto mindre barsk fra denne side med sine 8,7% i snit! Helt sikkert turens svendeprøve! Passet har to gange været på vores program, men som resultat af dårligt vejr eller trætte ben har vi begge gange valgt en anden rute. Til hold 2 har vi som alternativ til Passo Pennes og cykelstien langs floden Isarco udfriet et gammelt ønske om at indsætte “Kejservejen” fra Klausen til Bolzano over højsletten Renon i programmet – en helt ny rute (i vores regi) og ultra scenisk højt oppe på siden af Isarco-dalen med Klobenstein/Collalbo som højeste punkt! På sidstedagen har vi de sydligste Alpers bedste cykelbjerg: Passo Croce Domini, der med sine 1.938 meter er det højeste bjergpas, som man kan nå fra Gardasøen! Det har været kørt kun 3 gange i vores regi, så vi glæder os til at have det på programmet igen!

Dertil klassikerne som aldrig fejler: Passo di Gavia (Europas 6. højeste pas) fra den legendariske side (Ponte di Legno) og Passo dello Stelvio (Europas næsthøjeste pas) fra Bormio, som på mit personlige klassement er toppen af poppen i de italienske Alper!

made-in.italy-1440w

Program

Med start i Boario Terme (221 m), kendt for sine mineralindeholdige kilder, har vi en dag med mange højdemeter foran os. Vi tager det roligt og sparer på kræfterne indtil Ponte di Legno, hvor selve stigningen til Passo Gavia (2.620 m) har sin begyndelse. Passo Gavia er kendt som en af de mest legendariske stigninger i Giro’ens historie! Specielt huskes Andy Hamstens helt fantastiske præstation i 1988, hvor en snestorm rammer løbet på anden halvdel af stigningen. Dækket af sne kom han først til passet kun iført korte ærmer, men andenpladsen på etapen bringer ham i den lyserøde trøje! Jeg har fundet en video (italiensk) om etapen, hvor også vores alle sammens Jesper Worre kan genkendes, imens han kæmper med regnfrakken og de isfrosne hænder! Stigningen er 17,3 km lang! Starter tilforladeligt, men efter kun 7 km bliver den stejl over to km med op til 16%! Udsigten er pragtfuld hele vejen op til flotte bjergformationer med rislende vandfald. Vejen har kun en kørebane, og man føler sig langt væk hjemmefra! Mod slutningen strammer den til igen med stigningsprocenter omkring 10% over to en halv km, og her skal man regne med, at luften er blevet tyndere! Dejligt rifugie på toppen, hvor man kan fejre sin præstation! En stor cykeloplevelse, som I kan glæde jer til!

Fra Santa Caterina går det stærkt ned til Bormio, som vi hurtigt kaster et blik, når vi triller ned igennem gågaden. Hold 2 kører fra til Passo dello Stelvio, imens hold 1 fortsætter til stigningen Torri di Fraele, hvis snorlige serpentinersving er flot ingeniørarbejde og guf for øjet! Heldigvis er stigningen ikke voldsomt stejl, så efter at have passeret de to middelaldertårn, fortsætter vi rundt om de to dæmningssøer San Giacomo og Cancano II. Dæmningen er 136 m høj og vandoverfladen 1900 m over havet. Den første dæmning blev bygget i 1933 og den anden i 1956.

Stigningen til Passo dello Stelvio er uhørt scenisk, varieret og absolut ikke umulig, selvom den føles lang (21,5 km)! Måske den flotteste stigning overhovedet i Italien? Vejen er bygget på den højre side af dalen og har 1.500 højdemeter og 40 hårnålesving! Til venstre ses et imponerende bjergmassiv, hvor man tydeligt kan se, hvordan de enkelte klippelag er blevet trykket op nedefra, således at konturene i klippesiden fremstår bølget. Dusinvis af mindre vandfald gør klippesiden levende! Halvvejs oppe når vi til krænsekagen, hvor svingene er bygget det ene ovenpå det andet. På vores venstre hånd et imponerende stort, kunstigt vandfald på adskillige hundrede meter gør os selskab. De næste fire kilometer forgår på et meget lige stykke vej med græs til alle sider og vil ingen ende tage! Det er her tænderne skal bides sammen! Heldigvis er afslutningen bevægelig og smukt udformet med mange sving og rigtig god udsigt! På toppen er vi inviteret til fest med boder, forretninger, køretøjer i alle afskygninger, cyklister, vandrere og skiløbere! En pølse med kraut er fast tradition for førstegangsryttere! Har været på programmet i Giro’en 13 gange! Sidst i 2020, hvor Fuglsang jo gjorde os alle ære!

Efter nedkørslen med de 48 hårnålesving og udsigt til Ortler, som er de østlige Alpers højeste bjerg med 3.905 m., ræser vi ned af cykelstien til Merano, hvor en lille bonus-stigning på 373 km højdemeter over 20 km venter, før vi kan afslutte dagen i San Leonardo. Ikke noget at være bekymret for!

På tredjedagen venter det tredje af de tre italienske Kongepas: Timmelsjoch (Passo del Rombo). Det 10. højeste i Europa med sine 2.491 m.! Men passet er ikke bare højt – det er fantastisk på alle måder! Helt åbent, så man kører med konstant udsigt til blandt andet til østrigs næsthøjeste bjerg Wildspitze (3.772 m) og indtil flere gletschere! Vildt, øde og meget lidt trafikkeret! Faktisk er der begrænsning på, hvilke køretøjer der må køre op, og passet kan ikke forceres om natten! Uendelig smukt – helt sikkert på min top tre over store cykeloplevelser!

Den østrigske side af passet stammer helt tilbage fra middelalderen og er første gang nævnt i historiebøgerne i år 1241! Den italienske del blev indledt af Mussolini og bygget som grusvej med millitære formål som alternativ til Brennerpasset, men blev først bygget færdig til køretøjer i 1968! Stigningen er lang: 29 km men et fire km flat stykke halvvejs giver benene tid til at sunde sig. Det sværeste stykke kommer efter 21 km, hvor man kan hygge sig med 10-11% over to km! Efter en tidlig frokost på toppen, hvis vejret er til det, ræser vi ned til skisportsbyen Solden og derfra videre til Oetz, hvor vi skal bo i et rigtigt tyrolerhotel.

På fjerdedagen gælder det Kuhtai Sattel, som med sine 2017 meter, ikke bør tages nemt! Faktisk har stigningen hele fire røde zoner, hvoraf den ene spår om næsten en hel kilometer med 14,5% i snit! Anden halvdel af stigningen er dog mest blå og grøn på kurven, så mon ikke det går? Stigningen er kendt fra løbet: Oetztalerradmarathon, hvor den udgør den første af fire stigninger. Selve byen Kuhtai er en lillebitte skisportsby, som ligger i guddommelige omgivelser med grønne bjergskråninger og hvide bjergtoppe i alle retninger! Efter nedkørslen har vi mulighed for at køre til Innsbruck og spise frokost. Derefter gælder det Brennerpasset, som de fleste kender fra turen i bil. En lang stigning at køre på cykel, men med så lave stigningsprocenter, at man dårligt registrerer, at man kører opad? Turen på cykel er væsensforskellig fra turen i bil! Den sekundære vej tager os igennem en vifte af de hyggeligste østrigske småbyer med karakteristisk tyrolerarkitektur, og vi får fuldt udbytte af de mange middelalderborge, som flankerer ruten! Efter passet kører vi primært ad cykelsti ned til Vipiteno, den hyggeligste lille italienske by.

Det femte etape tager os til hjertet af de Sarentinske Alper. Hold 1 skal på stroppetur til Passo di Pennes, hvor den gennemsnitlige stigningsprocent når op på 8,7% – mere end nogen af de andre bjerge, vi skal over! Den nordlige stigning, som er den, vi skal køre, er kendetegnet ved ingen bebyggelse overhovedet og dejlig skygge i skov på det nederste stykke. Over trægrænsen åbner landet sig op og bliver til et månelandskab uden tegn på civilisation, så langt øjet rækker! Netop før toppen støder vi på en meget speciel klippeformation, der mest af alt minder om et nedstyrtet rumskib (nu forstenet)?

Hold 2 vælger en bevægelig cykelsti, der snor sig nedad langs floden Isarco i retning af Bressanone. Man kører i en slugt med høje bjerge til begge sider. I Klausen/Chiusa, når vi lige at se det imponerende kloster, Monastero di Sabiona, før vi drejer op ad den vestlige bjergside i retning af højsletten Renon, som er et relativt turistet område specielt om sommeren. Vejen, der blev bygget i fjortenhundredetallet og blev kaldt “der Kaiserweg”, fungerede som forbindelsen mellem Germania og Italien, da vejen nede langs floden var problematisk. Den forbinder en række middelalderbyer og er ekstremt scenisk med konstant udsigt til Isarco-dalen og spidserne af de centrale Dolomitter, som vi kommer til at kunne se i østlig retning. Vores endemål er Klobenstein/Collalbo, som ligger i 1.156 meters højde! Området er kendt for en turistisk togbane og naturfænomener, som italienerne kalder Piramidi – høje naturskabte grussøjler med en sten på toppen, skabt for tusindvis af år siden! Jeg ved dog ikke, om vi kan se disse mærkværdige søjler fra vores rute?

Efter Bolzano fortsætter vi ad cykelsti til Mezzocorona, hvor vi drejer fra i retning af Val di Non. Dagen afsluttes med stigningen til Sella di Andalo (1.050 m), der stiger med konstant udsigt til Brentadolomitterne, en enklave af Dolomitter med flere toppe over 3.000 m, der ligger øst for floden Adige.

Fra Andalo fortsætter vi langs Brentadolomitterne ned til byen Molveno, hvor man i klart vejr kan se nogle af de forrevne klippeformationer, som Brentadolomitterne er kendt for! Vi kører langs den meget smukke, azurblå sø, Lago di Molveno, skabt af et naturligt forhistorisk stenskred! Efter en dejlig nedkørsel drejer vi fra i retning af Stenico, hvor vi kommer forbi det gamle bispesæde og vandfaldet Rio Bianco, der kan ses fra den 600 år gamle vej bygget på en klippehylde på en næsten lodret klippefacade! Fra Idro-søen drejer vi fra, netop som vi kan se det kolossale fort, La Rocca d’Anfo bygget af venezianerne i 1512 og senere udbygget af selveste Napoleon! Herfra mangler kun det sidste pas, Passo Croce Domini (1.930m), som er det højeste og i særklasse det flotteste pas, man kan nå fra Gardasøen! Sidst vi var her forbi, skabte kombinationen af for meget spaghetti til frokost og 40 graders varme problemer for flere af deltagerne… og guiderne! Men det har de sikkert glemt nu?

made-in.italy-1440w

Højdekurver

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Dolomitter og Alper er flotte!!! Sindsyg god oplevelse! Vi kom efter hårde stigninger, og turen lever bestemt op til dette! En fed men også meget hård tur, så kom forberedt!

Dennis Philipsen, Hvidovre.

Fantastisk cykelterræn! Virkelig majestætiske stigninger og flot natur! Stelvio er uden sammenligning et must-have for alle cykel-interesserede! Selskabet og hoteller var helt i top! Vejret soso men helt i top på toppen af Stelvio!

Jannik Mau Thorup

Super dejlig uge med den smukkeste natur, dejlige cykelkammerater og veltilrettelagte ture med gode guider! Hygge og benhård cykling!

Henrik Sørensen, Rødovre.

Ufattelig smuk natur! Forbandet hårde stigninger - skønt!

Finn Pedersen, Vig.

Fantastisk område med fine hoteller, uhøjtidelig atmosfære hos både turledere og gæster - det har været dejligt! Sjovt "indslag" at vi måtte transporteres til hotellet i S. Caterina i jeep, fordi vejen var spærret af klipper. Alt i alt har det hele klappet, og alle har gennemført uden uheld! Der har været plads til alle - selv om vi spændte vidt.

Vibeke Mehlsen, Hinnerup.

Super uge med udfordringer af forskellig sværhedsgrad! Stor hjælp fra guides og chauffør i følgebilen. Flotte udsigter og bjerge, hvor guiderne er godt inde i stoffet og kan fortælle meget om det, vi kører forbi. Stor, stor fem stjerner!

Kim Greve Ballerup.

Tak for en vel tilrettelagt og vel også ret grænseoverskridende uge! Det gik langt bedre, end jeg havde frygtet, og det var fedt at konstatere, at jeg kunne køre fuldt pensum alle dagene! Al mulig ros til dig, Bjarke og Andrea for at finde den helt rigtige balance mellem topstyring og hygge, og I har stor ære af, at turen bliver så god som den gør!

Lars Leth, Birkerød

Dejlig tur med plads til improvisering. Og rigtigt positivt at vejrudsigten ikke holdt vand! Inspirerende og vidende turleder.

John Jensen, Rødovre.

Tak for sidst - det var jo en fantastisk uge med masser af dejlige oplevelser!

Martin Hirsch, Frederiksberg/Søborg

Rigtig fed uge!

Michael Schutz, Esbjerg.

Dolomitterne Unplugged, 2014: Thanks for a great trip to everyone! Thanks for all the pictures, it's like being in Italy again without getting wet!

Best regards Poul Dinesen Smedegaard

Vi kom godt hjem alle fire. Først vil jeg sige tusinde tak for 7 god dage i dit selskab - Jeg er stadig euforisk efter de 6 dage i bjergene! Det gælder både cyklingen og samværet med dig og de 6 andre deltagere! Vi talte om turen på vej hjem - vi blev alle enige om, at det kunne du ikke gøre bedre - etaperne og hotellerne var bare helt i top - så hvad kunne vi forlange mere? Så en kæmpe tak til dig, Joachim.

Preben Andersen, Viborg

Jeg havde tårnhøje forventninger... og de blev indfriet til UG med pil op! Overnatningsstederne... fjong, super topklasse! Tommy Nielsen, Haslev.

Tommy Nielsen, Haslev

Again thanks for your hospitality and graciousness during our trip to Italy. Although the weather was not ideal, I have to tell you that I still had a great time riding in the mountains! As before, I found the trip very memorable and would be looking forward to do it again next time.

Ranial Babala, Boston

Thanks again for a great tour! The value/performance of Bike Italien is off the charts! Superb experience for a fair price! There was one day of Week 27 that just might have been the best, most diverse and enjoyable day on a bicycle, that I could ever imagine. We had it all. Back roads with moderate climbs, beautiful farms, challenging ascents, screaming descents, including a descent of get this - 24 miles (not km), vineyards, apple orchards, very cools bike paths, decent pace lines, riding next to raging river, flying through small villages, little market places, large city urban riding, covered bridges, you name it….Joachim great, gracious and humble host.

John Poikonen, Boston

Du gjorde det igen... Altså formåede, at give mig (og også Peter) en fantastisk oplevelse, der fint levede op til mine forventninger - og de var altså store, da min første tur for 2 år siden var hel i særklasse. Så 1000, 1000 tak for en fantastisk uge på to hjul med massevis af gode og flotte oplevelser og - ikke mindst, store udfordringer på "bakkerne".

Peter Johannessen og Ann Birgitte Sørensen, Frederiksberg

Maybe the best week in my life!

Pete Floss, Littleton MA, USA.

Thanks for a great week!

Warren White, Pepperell, MA, USA

Det var en rigtig god tur, gode ruter og passende sværhedsgrad! Folk var gode til at køre ræs og ikke mindst vente uden sure miner. Holdet fungerede fint. Overnatningsstederne var fra gode til super!

Claus Skytte, Ryslinge

Jeg skylder dig et tak for sidst! Det var virkelig en stor oplevelse for mig at være med gutterne på cykelferie. Jeg havde på forhånd ingen forestilling om, hvor storslået det ville blive. Jeg havde kun, hvad ”de andre” havde fortalt om deres ture til Pyrenæerne. Og selv de (Mads og Henning) var imponeret over turen i år! Jeg vidste, det ville blive hårdt rent fysisk. Og det var egentlig også nok for mig. Jeg havde aldrig drømt om at naturen virkelig kunne fange mig. Men det gjorde den lige fra den første dag! Det er helt ubeskriveligt! Efter 2 dage stoppede jeg med at tage billeder. Man kan tage 1 million billeder, men det er bare noget helt andet at være der selv. Det havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle blive imponeret af! Til dig Joachim vil jeg sige, at du var alle tiders guide. Man kan mærke, du brænder for det, og jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med dit fortsatte virke med Bike italien. Jeg håber, jeg vender tilbage engang. Jeg lovede mig selv halvvejs oppe af Stelvio at huske mig på hvor s….. ondt det gjorde! Men for s…. en cykeloplevelse. Igen ubeskriveligt! Endnu engang mange gange tak for sidst og forhåbentlig - PÅ GENSYN!!!

Preben Levi, Støvring

Kanon cykelferie... langt bedre end jeg havde turdet håbe på. Oversteg mine forventninger med flere længder. Ualmindelig fremragende cykelruter!

Søren Pedersen, Søborg

Det var en stor oplevelse, storslået natur, dejligt cykelområde! De valgte ruter og overnatningssteder var perfekte!

Jørn Skipper, Støvring.

Perfekt tur med godt selskab og ingen stress overhovedet! Rigtigt gode ruter med mange flotte bjerge! Man kan mærke du brænder for det!

Frank Lindgaard, Viborg

Jeg vil gerne sige dig tak for en god ferie i Dolomitterne. Det var en meget stor oplevelse! Du fortjener også stor ros for din måde at få turen til at glide på – tak for det!

Mads Danielsen, Støvring

Ha det bäst och tack än en gång för en super vecka på alla sätt!!!

Ulf Thelin, Trelleborg.

You know what I don't like about this... NOTHING!

Jeff Saunders, Boston

One of the most memorable times of my life! One of the most memorable times of my life!

Bill Andersen, New York

Magnificent and breath taking views of the peaks and descents and at times hellish climbs across the Dolomite passes that we endured!

Paul Lebonitte, New York

En vellykket, oplevelsesrig og anderledes cykelferie i uge 31, der mere end overskred mine forventninger! Det var en rigtig god og afslappet tur - ikke mindst takket være din store indsats. Jeg nød heldagsturene, udfordringerne i Dolomitterne og følelsen af at være på ferie og på 'tour', ikke et væddeløb eller bare transport mellem hoteller!

Peter Bjørn, Roskilde

Joachim havde ikke overdrevet med, at der ventede en cykelmæssig totaloplevelse! Afvekslende opstigninger på 10-18% - fantastiske klippeformationer (som man dog trods alt lagde mærke til) - pragtfulde nedkørsler på mellem 15-30 km. - gode hoteller med god mad og gode vine og ikke mindst det sociale samvær gruppen imellem! Ugen gik relativt hurtigt - fik vist kørt omkring de 750 km samt 14000 højdemeter - Vi fik fuld valuta for pengene! Jeg kan kun anbefale andre cykelfreaks at tage denne udfordring op - der dog kræver en god form samt en god portion stædig- og udholdenhed.

Christian Lassen, Tønder

Jeg vil her gerne fortælle om min tur Unplugged uge 35 2009 med Bike Italien. Allerede i det tidlige efterår meldte jeg mig til, da jeg manglede Dolomitterne på racer, og jeg syntes, at Bike Italiens tur så meget interessant ud pga. af konceptet, og pga. at rejsen var med fly. Dejligt nemt og hurtigt. Det blev en rigtig fed tur! Efter at være tilmeldt opstod der en mulighed for at møde Joachim, da Cykel Motion Viborg havde besøg af ham, hvor han præsenterede et oplæg til en træningsuge ved Gardasøen. Oplægget blev ført ud i livet med kæmpestor succes, og jeg var derfor helt klar til at tage med i uge 35! Endnu engang tak for en god tur!

Frank Lindgaard, Viborg