Pilgrimsrejsen Frankerstien

Ikke
programsat

kr.
(med fly)

København
Billund

Maks. antal
deltagere: 14

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su whatsapp
Condividi su pinterest
made-in.italy-1440w

Pilgrimsrejsen

Frankerstien

Periode: 

En pilgrimsrejse på cykel! Italiens svar på Caminoen til Madonna di Santiago di Compostela (bare bedre!) Seks dage på cykel og en hel fridag i Rom. Vi kører på mountainbikes, men en Gravel eller en elektrisk cykel vil også kunne bruges! Meget specielle og indbyrdes forskellige overnatningssteder, som gør turen nærmest… himmelsk!

Denne cykelferies historie starter med Ærkebiskop Sigerico fra Canterbury (England), der i de herrens år 990-994 beskrev den komplette rute fra Canterbury (England) til Rom og derfra til Brindisi, hvorfra pilgrimme og korsriddere m.m. kunne sejle til Jerusalem.

Dele af ruten i Italien har endnu ældre oprindelse, da Longobarderne i Norditalien allerede i det VI århundrede markerede en rute over Appenninerne, der kunne bringe dem selv og rejsende relativt sikkert gennem byzantinernes (arvefjendens) områder i Midt-italien for at nå Rom og deres grevskaber i det sydlige Italien.

Stien eller vejen (som man vil) blev i middelalderen brugt flittigt af specielt Frankerne, som i stor stil valfartede som pilgrimme til Rom for at besøge Sankt Peters grav (under Peterskirken), heraf navnet Frankerstien.

Ruten forbinder et utal af klostre, valfartsteder, kirker og forskansede middelalderbyer, hvor datidens pilgrimme m.m. kunne tilbringe natten i sikkerhed. Som resultat af de mange rejsende udviklede ruten sig igennem historien til en vigtig hovedfærdselsåre også for kommunikation og handel.

Det er i denne kontekst, at vores cykelferie har taget form. Vi kører i pilgrimmenes fodspor! Ruterne er planlagt til cykelturister i god form og motionister, men ville også kunne tilbydes mountainbike klubber som klubtur. Vi følger Frankerstien fra Lucca til Rom ad stier, grusveje og andre veje og ser og oplever Toscana og Lazio med pilgrimmens øjne, øre, næse, mund og smagsløg! Efter seks etaper på cykel afsluttes cykelrejsen med en hel fridag i Rom, hvor vi bl.a. kan hilse på Paven og be’ en bøn i Peterskirken som tak for hjælpen og beskyttelsen undervejs.

Heste og æsler er skiftet ud med mountainbikes/gravel bikes (og E-bikes); oksekærren er skiftet ud med en følgebil (minibus), og halmen i laderne rundt omkring er byttet ud med rigtige senge med dyner/tæpper, rindende vand og betragtelig komfort. Vores overnatningssteder får stor ros af vores gæster for deres standard og forskellighed.

Etaperne: De daglige etaper (seks i alt) er gennemsnitligt omkring 70 km lange. Terrænet er bakket og indimellem relativt udfordrende, men vi har kun en enkelt stigning (8 km, 400 hm). Resten af strabadserne kan beskrives som kortere og længere bakker med blandet underlag. Med en elektrisk cykel går det nemt, så de har været populære på de første tre ture, som vi har afholdt! Da ca. 60% af turene foregår på grusveje i god stand er gravelbikes også en mulighed til denne tur. Vores følgebil er altid indenfor rækkevidde med drikkevarer m.m.

Underlag: Der køres fortrinsvist på grusveje, men vi benytter også stier, som bringer os i nærkontakt med naturen, vinområderne og langs floder og vandløb. I alt skal man regne med omkring 25% asfalt i løbet af den samlede pilgrimsrejse.

Overnatning: For at give turen så meget spændende indhold som muligt har vi med fuldt overlæg valgt mindre overnatningssteder, der har et eller andet at tilbyde udover det sædvanlige kedelige hotelværelse. Det er til fulde lykkedes og variationen mellem overnatningsstederne er klart med til at gøre turen unik og eventyragtig, lidt ligesom de gamle pilgrimsrejser må have været det! Blandt overnatningsstederne kan vi nævne et valfartssted (med tilknyttet vandrehjem), som er nævnt i historiebøgerne første gang i år 1059, et gammelt kloster, en antik villa med indretning som for 300 år siden, et agriturismo i guddommelige omgivelser langt fra civilisationen samt et ret lækkert firestjernet hotel. Værelserne vil fortrinsvist være dobbeltværelser, men vi benytter også lejligheder, hvor 3-5 personer må være fælles om et badeværelse. To af stederne har swimmingpool.

Cykler: De cykler, vi stiller til rådighed for pilgrimsrejsen, er mountainbikes i en god, solid kvalitet med skivebremser, stødafdæmpet forgaffel og bjerggearing. Også elektriske cykler er en mulighed (tillæg: 1200 kr. for en uge). Hvis I vælger Gravel-bike skal I tage jeres egen med herned.

Forberedelse: Frankerstien kræver forberedelse med regelmæssige længere ture med bakket indhold! På vores udfordringsbarometer har vi sat turen til 6,5, hvor Bike & Vin er 4, Val di Non er 5, Ørkensandet i Jordan og Trentino (for cykelturister) er 6, Brasilien 7 og Nepal 8.

Læs om dagsetaperne nederst på siden.

Priser: Med fly, pr. person. Inkl. morgen- og aftensmad.  11.395 kr.

I egen bil, pr. person. Inkl. morgen- og aftensmad.  9.195 kr.

Priserne ovenfor indeholder italiensk moms (IVA).

Inkluderet i prisen: Flybilletter, lufthavnstransfer, 8 nætter med med morgen- og aftensmad (på- nær den sidste aften), cykelleje, bagagetransport, følgebil, diverse entréudgifter undervejs (ikke i Rom), vand til drikkedunke, snacks, guide, hotelskat og moms (IVA).

Tager I selv cykler med, fratrækkes 350 kr. pr. cykel.

Enkeltværelse (tillæg 190 kr. pr. nat).

Ikke inklusiv i prisen: Alle drikkevarer samt frokost, den sidste middag i Rom, elektrisk cykel (tillæg 1300 kr.), tillæg for enkeltværelse, evt. cykeltransport (i flyet), afbestillingsforsikring evt. entréudgifter og metro/bus i Rom.

Flyrejse: Flyrejsen foregår til og fra Københavns Lufthavn hhv. Billund. Vi henter jer i lufthavnen og bringer jer til startdestinationen.

Udrejse: 24. september, 2022.

Hjemrejse: 2. oktober, 2022.

Bagagetransporten sørger vi for! Det er dog en god ide at medbringe en lille rygsæk til regntøj m.m.

Leje af cykler klarer vi – mountainbikes med en gearing, der passer til ruterne. Foretrækker I at medbringe jeres egne cykler, trækker vi cykellejen (350 kr. ) fra i cykelferiens pris. Det er desuden muligt at bestille en elektrisk cykel, men det er forbundet med et tillæg på 1300 kr.

Forplejning: Morgenmad og aftensmad (pånær den sidste middag i Rom) er indregnet i prisen. Frokosten spises ude på ruten. Undtagelsesvist som pic-nic.

Forsikring: Sygdomsafbestillingsforsikring kan tegnes ved tilmelding. Forsikringen sendes pr. mail og koster 190 kr. (som skal betales direkte til forsikringsselskabet). Ulykker dækkes af gæsternes egen ulykkesforsikring. Også rejseforsikringer kan tegnes igennem Bike Italien.

Maksimalt deltagerantal: 14 personer.

made-in.italy-1440w

Program

Rolig start langs floden Serchio til Lucca, en af Toscana’s absolutte perler med sine imponerende voldanlæg rundt om byen. Efter et asfaltstykke når vi Altopascio, hvorfra et spændende stykke med små stier har sin begyndelse. Et græsklædt dige leder os til Fucecchio, den første af mange byer positioneret på en bakketop, som vi skal besøge. Ikke langt efter starter en længere bakke til San Miniato, en middelalderby med gammel historie og et flot tårn på selve toppen, hvortil vi (død og pine) arbejder os op for at beundre den endeløse udsigt over det pragtfulde vinområde: Chianti! Derfra bølger grusvejene til Gambassi, hvor vi skal overnatte på et vandrehjem, der ligger i forbindelse med kirken Pieve Santa Maria a Chianni, der er nævnt i det oprindelige dokument! Vi får som regel en rundvisning i den gamle kirke.

Efter et kig på Gambassi fortsætter vi ad grusveje igennem det pragtfulde (og bakket) vinområde Chianti med vinmarker på alle sider, indtil vi kan se San Gimignanos mange tårne i det fjerne. Vi tager os god tid i Toscanas måske allerflotteste by, der tilfredsstiller alle vores drømme om, hvordan en romantisk middelalderby er skruet sammen! En gammel jernbane leder os til endnu en toscansk juvel, Colle di Val d’Elsa, kendt for sin krystalglasproduktion, hvor dem med gode ben kan køre helt op i den gamle bydel og nyde udsigten! Grus- og asfaltveje bringer os til muromkransede Monteriggione, der med sine 14 tårne fremstår som en fuldstændig intakt ridderborg. Vi slutter dagen med et andet af turens absolutte højdepunkter: Siena, som er kendt for sin bankvirksomhed og sit årlige Palio, hvor byen (og alle turisterne) går amok, når hestene slippes løs på Piazza Il Campo! Vi overnatter på et gammel kloster i hjertet af Siena og spiser i byen.

Med Sienas flotte mure bag os arbejder vi os ned igennem Le Crete, hvor det ene spektakulære bakkelandskab afløser det andet kun afbrudt af de karakteristiske endeløse rækker af cypresser langs vejene. Når vi kommer der i juni, vil forskellige afgrøder som solsikkemarker, vinrænker og bølgende korn få landskabet til at spille som et helt symfoniorkester! Efter Buonconvento (det gode kloster), der fremstår nærmest uberørt fra en fjern fortid, kører vi ad bevægelige grusveje forbi vingårde og et osteri til San Quirico d’Orcia, hele tiden med udsigt til Montalcino, hvor man som bekendt kan nyde den ene af Italiens tre kongevine: Brunello’en. Netop før vi når vores agriturismo i skyggen af det skumle borgtårn i Castiglione d’Orcia, har vi muligheden for at bade i termalsk vand (helt gratis).

Allerede fra morgenstunden kan vi se vores første destination, Radicofani i den fjerne med sit enlige tårn på en høj, høj bakke i midten af Val d’Orcia. Der skal vi op (koste hvad det vil) for at nyde en uovertruffen udsigt fra den hyggelige by og selve borgtårnet på toppen. Stigningen til toppen er 8 km lang med 400 hm men heldigvis kun 5% i snit, så mon ikke det går? Nedkørslen er ugens bedste og foregår på en slags bjergkam, hvorfra man har pragtfuld udsigt i alle retninger. Den videre vej går forbi to mindre byer, Proceno (også med lille borg) og Acquapendente, hvor vi skal besøge katedralen Santo Sepolcro, hvor en meget seværdig krypt huser en blodplettet sten fra det sted i Jerusalem, hvor Jesus skulle være blevet korsfæstet, begravet og genopstanden! Etapen er ugens mest udfordrende og slutter med udsigt over Lago di Bolsena, som skjuler et af Europas største vulkankratere (113 km2). Vi skal bo i Dukens gamle villa (ja, det er faktisk muligt!) på kanten af krateret i den meget charmerende middelalderby Bolsena, der har etruskisk oprindelse.

På femtedagen følger vi kraterkanten til Montefiascone, der ved første øjekast ikke imponerer. Men efter møjsommeligt at have arbejdet os op til borgen Rocca dei Papi på toppen venter en spektakulær udsigt med næsten 500 meters lodret drop til vinmarker og Lago di Bolsena. Vores videre færd i retning af Viterbo foregår på selve den Antica Cassia, som romerne anlagde for 2000 år siden! Stien passerer et lille område med termalsk vand, som vi kan overveje? Man kunne sikkert tilbringe en hel uges ferie i Viterbo, der med sine 23 kirker, 23 borgtårne og 13 byporte har meget at byde på! Vi kører en scenisk rundtur igennem byens smalle gader og får set det vigtigste. Dagens ridt slutter i Sutri, som huser Italiens ældste amfiteater gravet ud i askesten af etruskerne. Hvis tiden tillader det, kan de mere øvede mountainbikere glæde sig til et godt spor (optional) her!

Fra Sutri flader terrænet noget ud. Grus- og jordvejene er jævnt faldende så et pænt stykke foregår med god fart og godt flow. Vi kommer blandt andet forbi vandfaldet, Cascata di Monte Gelato, som hurtigt kan nedkøle eventuelt overophedede pilgrimme! Det kræver mandsmod m/k at bade her, men det kan lade sige gøre! Balladen får vi i Campagnano, hvor en kort men stejl bakke vil sætte de fleste på prøve! Ruten fortsætter i mere bakket terræn til den lille hyggelige by Formello, hvis museum om etruskertiden fortjener et hurtigt kig og evt. et kaffe/frokost stop. Bakkeriet fortsætter et stykke endnu, indtil vil endelig kan trille ned imod Prima Porta, hvor cykelstien langs Tiberen har sin begyndelse. Endelig helt flad kørsel – 20 km total afslapning! Vi triller lige så stille ind i Rom. Vi kan høre lydene, men er ellers helt afskærmet af høje mure for kaos og bilos. Op ad en trappe og så står vi der: Foran Peterskirken i Rom, et pragtfuldt syn og en god følelse! Vi slutter pilgrimsrejsen af på Piazza Garibaldi, hvor vi kan se udover Roms tegltage, kirker og utallige monumenter. Herfra 2 km til vores hotel ad den antikke Via Aurelia, der løber langs en gammel romersk akvædukt.

Pilgrimsrejsens sidste dag foregår til fods med udforskning af Rom. Erfaringen siger, at guidede rundvisninger med 14 personer kan blive en lidt omstændig affære, så vi stiller deltagerne helt frit i forhold til, hvordan de vil planlægge deres sightseeing-tur rundt imellem Roms utallige monumenter, ruiner, kirker, springvand, trapper, kvarterer og cafe’er. Om aftenen er det op til deltagerne, om de vil spise fælles eller hver for sig.

made-in.italy-1440w

Kommentarer

En fantastisk tur, hvor vi er blevet infroduceret til unik natur, autentiske byer samt varierede og dejlige overnatningssteder. Benene er blevet godt brugte, da cyklingen er udfordrende og varieret! Helt sikkert godt at have kendskab til en mountainbike i forvejen! Joachim er en super guide, som virkelig sætter et personligt præg på hele turen. En uforglemmelig oplevelse!

Carin Jensen, Holte

Det var hårdt, det var en pilgrim værdigt, og det har været en uforglemmelig rejse til Rom! Unikke lokationer, byer, naturoplevelser og overnatningssteder gør Frankerstien til en uforglemmelig og autentisk oplevelse! Det hele er super forberedt og gennemført af Joachim, som giver det personlige touch, som gør denne tur til én, vi altid vil se tilbage på med stor glæde. Tak!

Inger og Carsten Sveding, Holte

Fantastisk tur igennem fantastiske scenerier og natur! Specielt bemærkelsesværdigt at kvaliteten af de byer, som besøges; byer som ikke er så kendte, som andre byer, som normalt tiltrækker turister, men som har masser at tilbyde i form af historie, stemning og skønhed! Gode varierede og spændende overnatningssteder! Tak for en god tur!

Johannes Jensen, Holte

Krævende ruter gør træningen hjemmefra meget vigtig for at få glæde af turen! MTB er nødvendig for at skåne kroppen. 29' anbefales med punkteringsbeskyttelse. Fantastiske udsigter og super varierede hoteller.

Ole Garbers, Kungsbakka, Goteborg.

Tak for en super dejlig, spændende, helt fantastisk, men også vildt udfordrende tur, som helt sikkert har flyttet nogle grænser! Som altid rigtig spændende med forskellige overnatningssteder, skøn mad og masser af italiensk input! Dine ture er bare noget helt specielt, og det er helt sikkert en tur, vi aldrig vil glemme! For os var det ud over en fantastisk MTB tur også en pilgrimstur med stempler i vores pilgrimspas, og det at stå inde i Peterskirken (for første gang) med sit pilgrimsbevis i hånden var helt ubeskriveligt! Tak til jer alle som hver især var med til at gøre denne tur så helt fantastisk!

Anette Elbrandt og Torben Larsen, Vallensbæk

Tak i lige måde til dig Joachim. Din ro, tålmodighed, hjælpsomhed, venlighed og viden, omkring de steder vi besøgte, gjorde turen til en sand fornøjelse! Det var en oplevelse for livet, som jeg altid vil huske tilbage på med glæde! Jeg er også svært imponeret over de steder, vi skulle overnatte, samt maden! Du har gjort dit hjemmearbejde godt for at gøre vores tur til en mindeværdig oplevelse. Kommer helt sikkert igen med på en af dine andre ture! Jeg vil også rose hele gruppen for den måde, der blev kørt på. Der var harmoni i gruppen, og det er altså noget af en kunst, at kunne cykle så godt sammen. Chaufføren Michael var også helt igennem fantastisk! Alle var med til at løfte denne tur til noget helt særligt. Tak for det alle sammen!

Palle Vorm Overgaard, Grenå

Tak for en velorganiseret og berigende tur - både på det fysiske, mentale og kulturelle plan! Jeg tror, vi alle er blevet klogere på vores egen formåen. Vi blev udfordrede på hvert vores niveau, hvad enten det var semi-tekniske nedkørsler, lange opkørsler, flodkrydsninger eller upræcise angivelser af højdemeter og km antal (hvor langt kan 2 km være !??) Du holdt humøret højt, når vi var frustrerede og gav os masser af (røver-) historier om den italienske kultur og historie. Jeg rejste hjem i bedre form, end jeg kom, fik et indblik i pilgrimmenes verden, og ekstra kg på sidebenene af al den gode italienske mad (slurp)! Tak til alle mine rejsekammerater for godt selskab... hold kæden stram!

Ulla Jessen, Østerbro

Super tur og en oplevelse helt uden for kategori!

Ole Poulsen, Grenå

Rigtig dejlig og fantastisk tur: Udsigt, natur og at se Toscana på cykel har været helt utroligt (jeg har skrevet det, og vist det i billeder/facebook-hver dag). Det har selvfølgelig en betydning, at holdet er et hold, som får alle med! Rigtig, rigtig godt med forskellige overnatningssteder! De har alle været helt fantastiske! Det er oplagt at være pilgrim på cykel - det er en virkelig god idé - og ruten egner sig til det! Meget dejlig uge - den får vi helt sikkert med os som noget fantastisk, vi har præsteret... sammen med et hold! Vær lidt skrappere med tiden - det bliver man glad for i den anden ende, hvor man trænger til bad og pause!

Bettina og John Larsen, Lyngby

Det har endnu engang været en sand fornøjelse at køre med på en af dine ture i Italien! God mad, hårde ture og dejlige mennesker at være sammen med! Tak, måske vi ses igen - Michael helt sikkert! Andrea (chaufføren) har været sød og ydet en rigtig fin service. Charlotte Lindved, Engesvang.

Charlotte Lindved, Engesvang

Godt tur! Flot landskab! Blomster og fuglesang! Godt vejr! Sjove, varierede overnatningssteder! Dejligt cykelselskab! Tak til både dig og Andrea!

Per og Tove Boe, Odense