Vietnam-Cambodia

02.01.2025
16.01.2025

Vejl. Pris:
23.495 kr.

København

Maks. antal
deltagere: 18

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su whatsapp
Condividi su pinterest
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

Det er med stor glæde, at jeg kan løfte sløret for en ny, inspirerende eventyrrejse på cykel. Denne gang går rejsen til det sydvestlige Vietnam og det centrale Cambodia. To lande der har måttet gå så grueligt meget igennem for at nå dertil, hvor de er nu, dog uden at glemme fundamentale principper som nysgerrighed og venlighed overfor fremmede samt en kompromisløs gæstfrihed!

Cykelrejsen til det sydlige Vietnam og Cambodia er først og fremmest et møde med en fremmed kultur i en del af verden, som er væsensforskellig fra vores egen! Hvorend I retter jeres blik vil I se planter, dyr, ting og aktiviteter, som man ikke ser derhjemme. Alt er anderledes. Varmen og det fugtige klima; maden; duftene; lydene; måden folk er klædt på; måden at arbejde på; kultstederne, boligerne og ikke mindst kørekulturen i trafikken! Rejsen til Vietnam og Cambodia er et slags behageligt kulturchok, hvor ens sanser vil blive overstimuleret fra dag ét med alt muligt anderledes, der skal undersøges, bearbejdes og forstås! Samtidig vil vi skulle tilpasse os fremmede vaner og skikke og indgå bløde kompromisser i forhold til mad og komfort. Heldigvis er vi godt stillet med folk omkring os, der kan formidle information og kommunikere på vores vegne. Vi bor på gode hoteller og kommer til at spise godt. Vi har sågar mekanikere med til cyklerne, så ingen kommer til at lide overlast. 

Cyklingen: 

Rent cykelmæssigt er turen mindre strabadserende end mine andre eventyrferier, som jeg har lavet. Godt nok cykler vi mellem 50 og 80 km om dagen, men etaperne er så godt som helt flade. Til gengæld vil vi gøre rigeligt brug af alt, hvad der kan flyde i form af: færger, pramme, sampaner, longboats, speedboats, kayaker og dertil benytte et utal af bro-lignende konstruktioner til at forcere det enorme Mekong-deltas mange vandveje. Underlaget er fortrinsvist grusveje, mindre asfaltveje og stier. For at undgå trafikkerede passager ind og ud af byerne benyttes ofte transfers i bus. 

Indhold:

Indholdsmæssigt er cykelferien til Vietnam og Cambodia meget mere end bare cykling. Målet er at komme helt tæt på virkeligheden i de to lande, som vi skal besøge. Se og opleve dagligdagens gøremål fra få meters afstand, så vi kan røre ved maskinen, værktøjet og råvarerne; hilsede lokale og se dem i øjnene, når vi triller forbi eller gør holdt; se vilde fugles flugt og høre deres lyde i det naturlige habitat i tropisk regnskov og/eller algesuppet mangroveskov; høre markedslarmen i byerne eller på vandet og ikke mindst børnene, der griner og laver sjov; dufte til krydderierne, stegeosen… og møddingen, hvis det endelig skal være; ikke bare blive vartet op ved bordet, men røre ved og smage på ingredienserne i madlavningen og lære teknikken; smage frugtkødet i friskpresset juice og måske kryb og dyr, som vi ikke selv spiser til dagligt?

 

Det historiske vingesus:

Historiens vingesus vil gøre os selskab på denne cykelrejse. Både i forhold til fortiden og moderne tid. Det historiske højdepunkt er utvivlsomt Angkor Wat i Cambodia, hvis mange templer vi skal besøge over to dage. Denne rigt dekorerede og velholdte tempelby af enorme dimensioner vil helt sikkert efterlade sig et dyrebart og varigt minde! Den første vesterlænding, der i år 1585 besøgte denne hovedstad af templer, beskrev den på følgende vis: 

It is such an extraordinary construction, that it is not possible to describe it with a pen, particularly since it is like no other building in the world! It has towers and decoration and all the refinements, which the human genius can conceive of! Antonio da Madalena (Portugal).

Den moderne historie er både skjult og samtidigt meget tæt på. I vil høre vingesuset som raslen i bladene, suget imellem stenene på flodbredden og de gamles sukken. Som I ved, har Vietnam og Cambodia indenfor nyere tid været igennem to af verdenshistoriens største tragedier: Første og anden Indokina krig i Vietnam og folkemordet i Cambodia, hvor Khmer Rouge slog deres eget folk ihjel og dertil en hel del vietnamesere. De gamle, som I ser i byerne og langs med vejene lege med deres børnebørn, var alle ofre for krig, sult og udnyttelse igennem årtier, og dem, som I møder på jeres egen alder, var som børn og unge vidner til de mest uhyggelige scenarier, undertrykkelse, terror og bomber. Historien må man ikke glemme at lære af, så en del af rejsens indhold i form af museer og mindesmærker vil konfrontere deltagerne med de to landes grumme historie. 

Alt i alt en mangestrenget tur, der vil introducere jer til to af Asiens mest gæstfrie og venlige befolkninger samt en god portion af østens mystik – på godt og ondt! 

Klima:

Rejsetidspunktet er valgt, fordi januar sammen med december takket være behagelige temperaturer og meget lidt nedbør (husk regnfrakken alligevel!) er de bedste måneder at rejse til Vietnam og Cambodia, hvor der bliver meget varmt i løbet af foråret og sommeren! Vi kan regne med behagelige temperaturer omkring de 20-25 grader. Desuden vil vi i denne periode se mange lokale, der arbejder med afgrøder og høst imodsætning til februar og marts, hvor høsten mange steder er overstået. 

De praktiske ting:

Cykelrejsen er planlagt med ankomst i Ho Chi Minh City (tidligere Saigon). Ankomstdagen indledes med palads- og museumsbesøg, og allerede den følgende morgen starter vi med cyklingen. Turen er planlagt med lokale guides og dansk rejseleder. Overnatningsstederne er alle af en god standard – flere har swimmingpool. Enkeltværelse koster et tillæg (se priser). Cyklerne (mountainbikes) er en del af pakken. E-bikes kan bestilles, men koster et tillæg (se priser). 

I Vietnam har vi fem cykeldage (seks+én overnatninger) med 50-80 km om dagen. Bagagen bliver transporteret i vores følgebil, hvorfra vi også kan få vand og snacks. Efter en hviledag med bådtransport til Cambodia og sightseeing i Phnom Penh har vi fire cykeldage (35-75 km om dagen) og fem overnatninger. Der vil være en del transport i bus i løbet af turen for at undgå trafikkerede vejstykker. 

Flyrejsen fra Siem Reap tilbage til HCMC samt al transport og alle éntreudgifter er inklusive i prisen. Morgenmad, frokost og aftensmad (pånær to aftensmåltider) er inkl. i prisen. De to aftensmåltider i hhv. Can Tho og i HCMC (sidste aften) er planlagt således, at deltagerne selv (evt. i mindre grupper) kan vælge deres spisested og menu (for egen regning). Deltagerne skal medbringe $35 (i nyere sedler) til visum. Alle deltagere skal medbringe en rejseforsikring.

I programmet nedenfor kan I læse mere om de enkelte dages indhold. 

made-in.italy-1440w

Program (klik på de enkelte dage)

Ankomst Ho Chi Minh City (tidligere kendt som Saigon). Halvdags bytur, hvor vi blandt andet skal se The Reunification Palace, som indtil 1975 var den vietnamesiske præsident’s bolig samt The War Remnants Museum, hvor vi kan se utallige objekter, fotos og film fra Vietnam-krigen (The second Indochina war). Velkomstmiddag, hvor vi skal møde vores staff.  

Første stop er My Tho, som er grænsebyen til Mekong regionen. Efter at have tilpasset cykler og monteret diverse grej, følger vi mindre asfalterede stier imellem tropiske frugtplantager og kan følge små vandløb, der vokser sig større og løber sammen med bifloder i Mekong-flodens kæmpe delta. Fra tid til anden vil der være små markeder med lokale landbrugsvarer og forarbejdede produkter. Efter frokost vil vi blive fragtet med båd til An Binh øen, hvor der bliver tid til at gå på opdagelse i de eksotiske omgivelser, før aftensmåltidet, hvor vores vært vil demonstrere fremstillingen af Mekong-specialiteten: “banh xeo” og lade gæsterne selv forsøge sig. Overnatning: Homestay (privat overnatningssted, hvor to værelser én suite deler ét badeværelse). 

Efter en kort bådtur bliver vi kørt til kokosbyen, Ben Tre, hvor vi får lov til at kigge indenfor på en lille fabrik, der laver kokos-slik. Mon ikke vi får lov at smage, osse? Efter at have slikket os om munden, springer vi på cyklerne og kan så småt begynde at opleve den nye og eventyrlige verden, vi er kommet til. Vejen er flad og omgivet af marker og plantager af forskellig slags blandet med farverige blomster og frugter, der vokser vildt. Bønderne smiler og hilser fra deres trekantede hatte, imens de river, sår, samler, beskærer alskins afgrøder. De lejlighedsvise landsbyer med større koncentration af folk, livlig handel og forskellig arkitektur giver et kærkomment afbræk i markernes monotoni. En færge bringer os over floden Co Chien, hvor vi for en stund kan hvile benene, lukke øjnene og nyde en kølig brise. Efter en afslappende frokost passerer vi et hav af helt specielle kokosplantager, der står under vand. Igen skal vi med en færge for at nå Tra Vinh byen, som har en høj koncentration af folk fra Khmer-stammen.

Fra tidlig morgen tager vi på opdagelse i Khmer nabolaget for at få en bedre forståelse for denne befolkningsgruppes kulturelle kendetegn og særpræg. Derefter fortsætter vi på cyklerne til Cau Ke og kommer forbi en række karakteristiske landsbyer og mindre landbrug. Efter frokost når vi til den sydende, spruttende og pruttende by, Can Tho (Vietnams fjerdestørste by), som ligger ved bifloden Hau i hjertet af Mekong Delta’et og er kendt for sin produktion af rispapir, de mange “flydende markeder” og fortryllende “fuglehaver”. Om eftermiddagen og aftenen bliver der tid til at kigge sig omkring, fornemme lyde og dufte, evt. smage anderledes madvarer og forskellige delikatesser – ikke mindst på byens kendte aftenmarked. Om aftensmaden skal foregå samlet eller i smågrupper er denne aften op til deltagerne.

På sjettedagen står vi tidligt op for at komme først til de bedste tilbud på alle tiders “flydende marked”, Cai Rang. Fra lynhurtige, lækre strømlinede longboats kan vi handle alt fra pomelo, longan, jackfruit, mango, guava, bananer, rambutan, mangosteen, dragonfruit og durian. Dagens cykling tager os igennem afsides frugtlunde og endeløse rismarker kendetegnet ved pragtfulde grønne farver og en afslappende stemning i stærk kontrast til byens kaos. Dagen afsluttes med et besøg i Bang Lang Stork Sanctuary, hvor vi kan være heldige at se 20 forskellige storkearter, heroner, egrets og cormorants i deres naturlige habitat. 

Dagen starter i bus i retning af Tri Ton, hvorfra vi cykler til Ba Chuc Killing Fields – et memorial for en brutal nedslagtning af 3.157 civile vietnamesere af Khmer Rouge i 1978 – en hændelse som blev katalysator til Vietnams invasion af Cambodia samme år med efterfølgende fjernelse af Khmer Rouges’ rædselsregime og Pol Pot. Klogere, men forhåbentligt uden sår på sjælen cykler vi til Tra Su National Reserve og fuglereservat, hvor vi skal på bådtur i skyggefulde og algedækkede kanaler for at se sjældne fuglearter såsom: Indian Cormorant, Oriental Darter, Spottet Dove, Pied Bushchat, Spotbilled Dock, Kingfisher og Oriental Honey Buzzard. Efter frokost afsluttes dagen med 25 km cykling, der bringer os forbi selveste Sam Mountain (turens eneste rigtige bjerg – optional) og derfra videre til vores overnatningssted i Chau Doc City. Afslutningsmiddag og afsked med den vietnamesiske staff. 

Efter samlet set 350 km cykling i Vietnam bliver det dejligt med en cykelfri dag på vej til Cambodia. Vi står tidligt op, spiser morgenmad og går ombord på en speedbåd, der vil tage os til Cambodias hovedstad, Phnom Penh. Turen tager rundt regnet fire en halv time. Der vil være snacks ombord. Ved grænsekontoret sørger bådstaffen for visum. Alle deltagere skal medbringe $35 i nyere sedler (slidte sedler bliver ikke accepteret!) I Phnom Penh møder vi vores cambodianske guide og spiser frokost i nye omgivelser. Derefter gælder det, det Cambodianske Nationalmuseum, hvor vi skal se forskellige objekter, stenindskrifter og statuer af hinduistiske guder m.m. for at lægge bunden i vores viden om det nye land og dets kultur. Vi fortsætter til det berygtede Tuoel Sleng S21 fængsel, som er blevet emblematisk med folkemordet begået af Khmer Rouge, hvor vi får en guided rundvisning. Er der tid, så afsluttes dagen med besøg på et klassisk cambodiansk marked. 

Vi møder vores (nye) cykler og guides i Phnom Santuk, hvorefter eventyret igen kommer i højsædet! Arkitekturen er tydeligvis ændret i forhold til Vietnam, og grusvejene er blevet røde. De lokale er venlige og imødekommende og hilser på, når vi kører forbi. Hvis vi er heldige, så bliver vi inviteret “indenfor”. Vi spiser den medbragte frokost ved Sambo Prie Kuk Templet (7. årh. hovedstad for Chenla Emperiet), hvor vi også kigger indenfor og får en rundvisning. 

Efter en transfer i bus starter vi cyklingen ved en gammel japansk bro med stenudskæringer (13. årh.) Derfra følger vi lerede, røde grusveje med legende børn og deres bedsteforældre til Beng Mealea Templet, som vi kigger nærmere på. Templet er rejst i Visnu’s ære, men man finder også buddhistiske motiver. Selve templet måler 181 m x 152 m, imens den omkringliggende voldgrav har målene 1.025 m x 875 m. Templet er i relativ dårlig stand, men er indstillet til beskyttelse af UNESCO.

Fra Siem Reap cykler vi langs Siem Reap floden igennem regnskov til den Arkæologiske park, hvor en guide vil fortælle os om den tusindårige historie. Angkor Wat er kun ét af mange templer, men klart det mest imponerende og templet i den bedste stand! Turen op ad alle trappetrinene i det centrale tårn for at se udsigten er alle anstrengelserne værd! Efter rundvisningen følger vi først en slags cykelsti og derefter mindre veje til Sras Srang, hvor vi spiser frokost. Herfra fortsætter cykelruten til Ta Phrom Templet (templet fra Tomb Raider), som i højere grad har været overladt til naturens luner og tilsyneladende utrolige kræfter i form af “Kvæler-figen-træer” og “Silke-bomuldstræer”! Vi slutter vores “Indiana-Jones-udflugt” af med det buddhistiske tempel Banteay Kdie (også kendt som “munke-fortet”, da mange buddhistiske munke har boet her igennem tiderne) og vågner op på hjemturen med de dejligste single-tracks!

Denne morgen skal vi rigtigt tidligt op, så vi kan se “The Angkor Wat Sunrise”, som er noget ganske… vidunderligt! Stadig fyldt med solstråler og glædesfølelser spiser vi vores medbragte morgenmad og sadler op – denne gang på vej imod det buddhistiske Khmer tempel, Bayon, hvis 216 smilende stenansigter af Buddha får templet til at skille sig ud fra alle de andre templer i stilmæssigt udtryk! Om ansigterne entydigt er Buddha, har dog rejst en del debat, men den snak kan vi tage i Cambodia. På vej hjem til hotellet skal vi kort se byens oldgamle men ikke desto mindre interessante vandsystem. Frokosten serveres som et madkursus, dvs. I skal selv lave den og samtidig suge til jer af østens madkunst! Efter frokost følger vi de gamle vand reservoirs på byens vestside ud på landet til Mechrey Floating village, hvor vi først bliver sejlet ud til den flydende by – og derefter, i kayaker – udforsker vi den spændende mangrove skov, en helt speciel og sjov oplevelse! Afslutningsmiddag sammen med staff og danse-show underholdning! 

Transfer til lufthavn i Siem Reap. Fly til Ho Chi Minh City. Rejseplanen vil blive sendt til deltagerne sammen med programmet ca. 45 dage før afrejsen. Vi bliver hentet i lufthavnen i HCMC og kørt til vores hotel. Bliver der tid til overs den sidste eftermiddag og aften, så vil den blive planlagt til lastminute shopping. Aftensmaden er indtil videre planlagt for egen regning, så deltagerne selv kan bestemme niveauet for den sidste aften. 

Rejseplanen for hjemrejsen er endnu ikke bestemt. 

made-in.italy-1440w

Kommentarer