MTB-Nordvietnam

00.00.00
00.00.00

kr.
(med fly)

København

Maks. antal
deltagere:

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

MTB-Nordvietnam. Datoer: 

Takket være Vietnams dramatiske historie de sidste par hundrede år med kolonialisme, krige og kommunistisk styre, har landet indtil for nyligt været svært tilgængeligt for turister! Dertil har den bjergrige, nordlige del, som vi skal besøge, været kendetegnet af meget ringe infrastruktur, hvilket har betydet, at områdets mange etniske befolkningsgrupper har levet relativt isoleret i forhold til resten af det konfliktplagede land. Det giver os – cyklister og eventyrere – en mulighed for at opleve et af verdens få tilbageværende autentiske kulturområder, hvor masseturismen endnu ikke er fællesnævneren, men hvor tingene bliver gjort, som de altid har været gjort med kun få moderne hjælpemidler. Vi skal også besøge Hanoi, Vietnams hovedstad siden afslutningen på Vietnamkrigen (1975), der er kendetegnet af en skøn sammenblanding af buddhistiske templerpagoderfranskinspirerede koloniale paladser, brostensbelagte gågader med cafeer og restauranter samt moderne forretningsbygninger! Cykelferien afsluttes med en scenisk bådtur og afslapning i Ha Long Bay (UNESCO 1994), bugten med over 2.000 limestens øer, der meget karakteristisk står lodret op ad vandet! Et af verdens absolutte perler, som bare skal ses og opleves!

Det nordlige Vietnam er kendetegnet ved en særpræget og forunderlig natur med meget opretstående klippeformationer, hvor de lavere dele er klædt med uigennemtrængelig jungle og de højere med lav græs- og buskbevoksning. I dalene vil de myreflittige vietnameseres arbejde igennem århundreder springe i øjnene i form af den ene bølgende terrasseklædte bakkeskråning efter den anden, hvor det er lykkedes at skabe bæredygtigt landbrug imod alle odds! Farverne og duftene fra markernes forskellige afgrøder er opium for vores sanser! Stilheden og harmonien, vi oplever i landzonerne, bliver afløst af småbyernes virvar af mennesker, markedernes frugt og grønt, kunsthåndværk og plastikting til salg, dyr i alle typer, former og tilstande, samt et væld af pruttende og spruttende køretøjer! Denne konstante vekslen imellem vildt, ordnet og kaotisk gør den vietnamesiske cykeloplevelse afvekslende, spændende og helt unik!

Cyklingen er designet til folk, der er vant til at cykle længere ture med højdemæssig udfordring. Med en elektrisk cykel slipper man lidt billigere (svedmæssigt)! Vi kommer ikke til at køre stærkt, og der vil være masser af pauser til fotoseancer; tid til spontan kontakt med de lokale samt mange muligheder for undervejs at undersøge de naturlige og menneskeskabte fænomener, som vi møder på vores vej. Når det er sagt, så kræver det kuperede terræn og længden af ruterne en grundig og målrettet forberedelse! Underlaget vil fortrinsvist være grus og asfalt og kræver ikke tekniske mountainbike-færdigheder.

Praktisk info:

Rejseleder: Turen har dansk rejseleder, som deltager på cykel! Dertil har vi en vietnamesisk cykelguide, der hjælper os med at finde vej og med at sætte det, vi ser, i perspektiv.

Program: I alt skal vi køre 9 dage på cykel. Vi starter og slutter med en cykelfri dag i Hanoi. Dertil har vi halvanden cykelfridag (+en nat) på Ha Long Bay, hvor der kan bades, snorkles og fiskes m.m. En strabadserende vandretur til toppen af en limesten-klippeformation er optional. Dag-for-dag programmet kan læses nedenfor.

Etaperne: Foregår i kuperet terræn på mindre veje, så godt som uden trafik. Grus og asfalt. Varierer fra 45 km til 105 km med mellem 600 og 2200 højdemeter (gennemsnit 1321 hm/dag). Højeste pas: Ma Phi Leng Pass (1500 m.)

Forudsætninger og forberedelse: Deltagerne skal være i god cykelform på begyndende motionsniveau* eller lignende. Godt nok tager vi det stille og roligt, men ruterne er udfordrende, og dagene på cyklen lange. Dog behøver man hverken at være konkurrencerytter eller køre i klub! Dog forventes det, at man kender sine begrænsninger og har nogen erfaring med kørsel i bjerge (op og ned), samt at man er vant til at køre længere ture (60-75 km). Turen forudsætter utvivlsomt en målrettet træningsindsats!

*Med begyndende motionsniveau mener vi folk, der træner regelmæssigt (i snit, en gang om ugen). Også veltrænede cykelturister er velkomne! Med en elektrisk cykel kan også cykelturister i almindelig form være med!

Overnatning: Hotelstandarden er god, så hver dag kan man se frem til rene, velfungerende og afslappende forhold, der hvor vi kommer frem. En enkelt overnatning foregår på båden i Ha Long Bay (junk) i kahytter med eget toilet.

Forplejning: Hver aften (på nær dag 1, hvor der spises på restaurant) spiser vi på hotellet (eller på båden), hvor vi bor. De sidste to nætter i Hanoi går vi på opdagelse i centrum og spiser for egen regning. Vi spiser lokal mad, som deltagerne roligt kan se frem til. Varieret, masser af grøntsager og god brug af krydderier. Drikkevarer er eksklusive i prisen.

Bagage og følgebil: Når flybilletterne er købt, vil deltagerne få at vide, hvor meget bagage de må have med ombord på flyet. I løbet af turen transporteres vores bagage fra sted til sted, og vores følgebil (bus) vil under hele ekspeditionen være inden for rækkevidde. Her kan man tage sig en slapper, hvis man føler sig utilpas eller bare træt. Husk en lille rygsæk til de vigtigste ting, som man kan få brug for ude på ruten. Vi medbringer en ekstra cykel til nødstilfælde.

Cykler: Mountainbikes lejes af vores samarbejdspartner i Vietnam eller medbringes hjemmefra. Nyere mountainbikes i mærket Trek27 1/2 eller 29′ tommer. Leje af mountainbike koster 150 euro for hele turen. Medbringes cyklen hjemmefra, så er evt. ekstrabetaling for flytransport for egen regning. Ønsker man at leje en elektrisk cykel, så er det muligt. Pris for hele perioden: 250 euro. Elektriske cykler kan ikke medbringes hjemmefra!

Klima: Vi skal cykle i det vietnamesiske forår. De forventede temperaturer er 18-28 grader og for det meste tørt vejr. Regntiden starter i april. Det kan dog være køligt om morgenen og om aftenen – specielt, når vi er oppe i højderne (op til 1500 m). Man skal derfor huske varmt cykeltøj med lange arme og lange ben for en sikkerheds skyld. Samt regnfrakke!

Vaccinationer: Jeg sender et link til Seruminstituttets opdaterede vejledning sammen med det endelige program, som bliver sendt ud ca. to måneder før afrejsen. Så kan deltagerne selv læse sig til/vurdere, hvilke vacciner de har brug for. Statens Serum Institut

Forsikring: Alle deltagere skal have en rejseforsikring med på rejsen til at dække evt. sygdom, indlæggelse og/eller hjemtransport! En rejseforsikring er hverken en ulykkesforsikring eller en afbudsforsikring (495 kr.). Deltagerne kan købe de forskellige forsikringer igennem Bike Italien, hvis de ikke allerede er dækket.

Visum: I Vietnam er der ikke behov for visum for rejser, der varer mindre end 15 dage.

Pris: pr. person* (13 overnatninger + en rejsedag) 18.995 kr.

Inkluderet i denne pris: Flybillet København-Hanoi t/r; 13 dages overnatning (inkl. en nat på båd) i dobbeltværelse; helpension (minus to aftensmåltider i Hanoi 11. og 13. dag); al transport i bus; følgebil (med vand og snacks) og bagagetransport; evt. entré udgifter uden for Hanoi; bådtur på Ha Long Bay med overnatning og forplejning (samt turistpas), vietnamesisk cykelguide (engelsk sprog), dansk rejseleder.

Ikke inkluderet i denne pris: Evt. leje af mountainbike eller elektrisk cykel (150/250 euro). Evt. cykeltransport fra DK; tillæg for enkeltværelse (190 kr. pr. nat); rejseforsikring; drikkevarer ud over dem fra følgebilen; to aftensmåltider i Hanoi.

made-in.italy-1440w

Program

Ankomst Hanoi. Transfer til hotel. Velkomstmiddag og briefing.

Hanoi bytur. Hanoi, som er Vietnams hovedstad, bliver også kaldt “Østens Paris”. Byen kan dateres helt tilbage til 1010 AC og ligger ved Den Røde Flods delta. Vi skal bo i det gamle og meget elegante koloniale kvarter. Der god tid til at tage et nærmere kig på byens marked, Ba Dinh Square, One Pillar Pagodas, Van Mieu Temple samt de snævre brostensgader med masser af cafeer, restauranter og ikke mindst det imponerende mausoleum for Ho Chi Minh. Vi skal selvfølgelig prøve den locale Pho (nuddelsuppe) til frokost. Ved aftentide kører vi i bus til Lao Cai (ca. tre en halv time). Aftensmad og overnatning på hotel.

Turens første cykelrute tager os ca. 45 km ad let stigende, mindre asfaltveje i retning af bjergene, der adskiller Vietnam fra Kina. De sidste 15 km til passet foregår på grus (ca. 800 højdemeter) og omgivelserne skifter til jungleklædte bjerglandskaber med sporatisk beboelse. Masser af udsigtspunkter til de omkringliggende klipper og høje bjergtoppe. Byen Bac Ha, hvor vi skal overnatte, er kendt for dens lækre blommer, der vokser vildt på bjergsiderne. Overnatning på hotel. 

 Dagens tur tager os til nogle af de smukkeste og mest afsidesliggende områder i Nordøstvietnam. Først gælder det ca. 10 km med 400 hm ny asfalt, før vi sætter kursen imod stammeområderne 15 km længere inde i bjergene. En drømmeagtig lang nedkørsel med de smukkeste terrasseklædte bjergsider, der smukt følger konturene bringer os til Xin Man, der ligger klods op af grænsen til Kina og er hjemstavn for omkring 15 forskellige etniske stammer, heriblandt Nung, Flower H’mong, Tay, La Chi Kinhog Hoa. Vi krydser floden Cahy og slutter dagens ridt af med 40 kilometers afslappende kørsel langs floden på en vej, der ikke er lige godt vedligeholdt hele vejen. Overnatning på hotel. 

Området, vi bevæger os ind i, er det mest uberørte i hele Vietnam, og stammerne, der bor her, har levet meget isoleret indtil for få årtier siden. Området har en gennemsnitlig højde over havets overflade på omkring 800 m. med høje omkringliggende bjerge, dybe dale, uigennemtrængelige skove, vandløb og floder. Her har stammebefolkningerne kunnet leve så godt som upåvirket af dette århundredes mange krige. Ruten tager os forbi det magiske Heavens Gate 2 pas (895 m) på vej til Tan Quang. Der venter jer åndedrætsbesværende udsigter fra himlens tag over en sjælden, uspoleret, naturlig skønhed! Eftermiddagen byder på en lang nedkørsel, hvor vi skal igennem adskillige stammelandsbyer (Red Dao og Tay stammer), forbi hele bjergsider af ris- og majsmarker stablet den ene over den anden på terrasser langs bjergenes bølgende konturer. Vores næsebor fyldes med duften af Kardemomme og Stjerneanis, som bliver dyrket på skråningerne, før vi når Tan Quang, der ligger som en fuglerede for enden af dalen. Det sidste stykke af turen foregår langs middelalderens Silkevej langs floden Lo til provinsens sovende hovedstad Ha Giang. 

Rolige 25 km fører os i relativt fladt terræn langs terrasser med bølgende rismarker, så langt øjet rækker. Den videre vej snor sig opad fra landsby til landsby i retning af limestone-bjergkæden, der med sine karakteristiske, lodrette klippefacader kan ses fra lang afstand. Landskabet er overvældende flot! En stor dag! I dag er dagen, hvor vi skal passere det legendariske Heavens Gate pas (ikke at forveksle med det pas, vi kom over dagen forinden). Nedkørslen på ca. 15 km byder på berømte views til Tam Son dalen med de ikoniske “Twin Hills”, og vi kan også skimte den fortryllende beliggenhed af vores destination Quan Ba. Overnatning: Hotel. 

 Dagens rute er lidt nemmere end de foregående, så vil tage os god tid til en serie af spektakulære klippeformationer, og det man kalder “Karst” terræn, som er klipper forvitret af vand på vej til undergrunden. Helt specielt! Efter et par kilometers stigning, går det nedad hele 10 km, hvorefter ruten fortsætter fladt et pænt stykke. Inden den afsluttende nedkørsel på 15 km til Yen Minh, skal vi op til 1025 meters højde. Langs ruten kan vi se traditionelle stammeboliger for fortrinsvist etniske kinesiske stammer. Overnatning: Hotel. 

Hvis en tur skal have en kongeetape, så er det i dag, hvor vi har relativt mange kilometer og højdemeter at gøre godt med! Til gengæld venter der en af ugens største naturoplevelser, hvor vi skal opleve Rocky Dong Van Plateauet, en registreret UNESCO Global Geopark med fossiler op til 600 mio. år gamle. Ruten starter med en relativt udfordrende stigning op igennem en skov af cedertræer. Efter klippeplateauet når vi Dong Van, som består af både vietnamesiske og kinesiske stammer: Hoa, H’mong, Tay and Kinh. Heraf navnet “Dong Van” som betyder “kultur-deling”. Husene er bygget i kinesisk stil. For at komme videre kører vi langs en dyb slugt med floden Nho Que floden forneden. Hildemænd, hvor symfoniorkestret spiller her! Den bevægelige bjergvej fører os til passet Ma Phi Leng Pas i 1500 meters højde, hvorfra vi kan skue ned i dalen, hvor vi skal bo. Landsbyen Meo Vac har i højere grad end de fleste andre stammebyer bevaret sit oprindelige udseende, da udefrakommende kun vanskeligt kunne nå byen, før den nye vej blev bygget. Overnatning: Hotel. 

 Dagen starter med besøg på det lokale marked, hvor kvinder fra de omkringliggende bygder slæber deres håndværk og grønt til byen iklædt deres traditionelle beklædningsdragter med fint broderede mønstre m.m.. Cykelruten til Bac Lac starter med 5 km dramatisk stigning i afsidesliggende bjergegne med et overflødighedshorn af flotte klippespidser, grotter, facader, fremspring og overhæng, som afløses af 20 km nedkørsel. Derefter 10 km afslappende, flad kørsel med flere traditionelt iklædte stammefolk, der bærer på et eller andet langs vejen. Overnatning: Hotel 

 Også i Bac Lac vil der være marked i byen om morgenen, når vi skal afsted. Vi har en lang dag foran os med relativt udfordrende cykling. Vejen er mindre og meget rolig. Dog asfalteret. Første destination Tin-mine byen Tinh Tuc. I det 18. og 19. århundrede var Tin-minerne en vigtig indtægtskilde i Vietnam, og kinesiske arbejdere kom til byen i store antal. Op og ned går det resten af dagen, men landskabets ynde holder os mentalt beskæftiget, indtil vi når Nguyen Binh og Ba Be søen, Vietnams største naturlige sø, hvor vi skal overnatte. Søen består af tre sammenhængende søer og hører til de 20 største søer i verden! Kan vi nå det, tager vi en lille boat-cruise på søen (optional), hvor vi kort kan besøge Pac Ngoi landsbyen. 

Cykeldelen af rejsen afsluttes med nemme 45 km tilbage til Hanoi, hvor vi startede. Cyklerne skal pakkes og selve turen ind igennem storbyen foregår i bus. Resten af eftermiddagen går med afslapning og/eller på opdagelse i Hanoi. 

Cykelferien afsluttes med lidt velfortjent afslapning, hvor vi skal se og opleve et af verdens mest specielle steder: Ha Long Bay, som er beskyttet under UNESCO’s world heritage program. Bugten er det største limestone-område i forbindelse med hav, hvor meget karaktieristiske, lodrette og høje klippeformationer i forskellige størrelser og former står lige op ad vandet. Vi går ombord på en traditionel junk bygget af træ, der vil tage os til områder med krystalklart vand med grønligt skær, spændende farvede grotter og helt unikke serier af klipper! Der vil blive mulighed for at svømme/snorkle fra båden, fiske, samt en vandretur op på toppen af en af klippeformationerne for bedre at kunne overskue området. Vi skal også udforske et par af grotterne i en mindre båd kaldet en sampon. Alle måltider foregår ombord (fortrinsvis “alt godt fra havet”). Overnatning ombord på båden i fornemme kahytter.

Om morgenen sejler vi tilbage i retning af Hanoi og vil nyde en brunch ombord. Turen slutter ved middagstid og vi bliver transporteret tilbage til Hanoi, hvor vi ankommer henad eftermiddagen. Overnatning: Hotel.

Transfer til den internationale lufthavn. Hjemrejse.

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Sikken et cykeleventyr! Landet er enestående smukt og lokalbefolkningen charmerende og imødekommende. Vi besøgte steder, jeg aldrig selv ville ha' opdaget. Al logistik fungerede perfekt, og jeg skulle bare koncentrere mig om at få cyklen op over de svimlende stigninger og ned af de sjoveste nedkørsler! Ren cykellykke!

Ulla Jessen, Nærum

Tusinde tak for en skøn tur og dejlige oplevelser i Vietnam! Det har taget tid at fordøje, men nu ligger turen og oplevelserne som et dejligt baggrundstæppe i min bevidsthed hen over min vinter. Men det er specielt at have en så intens oplevelse, med mennesker, som jeg ikke ser i mit hverdagsliv. Men dejligt 😊

Gittte Andreasen, Snekkersten

Over stok og sten - med stram kæde - højdemeter efter højdemeter. Natur, kultur, magi og eventyr i fuld udblæsning! Forventningerne fuldt indfriet!

Erik Loklindt, Frederiksberg

Fantastisk tur, overdådig natur og god kontakt med de lokale i området! Kræver, at man er i god form!

Søren Meinertz, Frederiksberg

En vild natur-/kulturoplevelse, hvor alskens rejsebrochurer godt kunne gå hjem at lægge sig. Spændende at møde de nordvietnamesiske bønder og stammesamfund og i det hele taget at opleve et samfund der viste stor imødekommenhed og ser ud til at være i balance.

Niels Groth