Bjergsafari, Brentadolomitterne

Datoer: Uge 23
2023

kr.
(med fly)

København
Billund

Maks. antal
deltagere:

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su whatsapp
Condividi su pinterest
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

Opdatering af siden er planlagt til december 2022.

MTB-Bjergsafari ekspeditionen foregår i Val di Non og i Nationalparken Brentadolomitterne, hvor de højeste tinder når op i 3.173 meters højde! Man kører i højlandet fra 400 til 2.500 m iblandt forrevne klippespir, gigantiske gletchere, spektakulære vandfald, brusende vandløb, og små indbydende bjergsøer med de flotteste farver!

Ekspeditionen er designet til grupper af eventyrlystne mountainbike-ryttere, der higer efter uforglemmelige naturoplevelser i pragtfulde bjergrige omgivelser! Området er i modsætning til de centrale Dolomitter meget vildt og så godt som helt ubeboet! Er vejret klart kan man på 4. og 5. dagen nyde helt exceptionelle looks til bjerggruppen Adamellerne, hvis sneklædte tinder når helt op i 3.600 meters højde!

Ruterne er alle fysisk krævende (55-65 km) og meget varierede. Fra lange udfordrende stigninger til kilometervis af lækre single-tracks over trægrænsen, i vildmarken, i skov, langs søer, floder og vandløb. På vejen kommer vi desuden forbi det underfundige valfartsted San Romedio gemt væk i en slugt og bevogtet af en levende bjørn, samt flere middelalderborge: Castello di Cles og Castello di Stenico. De mest kendte af de byer, som vi kommer igennem er skisportsbyerne Madonna di Campiglio, Dimaro, Pinzolo og Andalo. Deltagelse kræver en grundig forberedelse på motionist niveau. Det tekniske niveau er spændende, udfordrende og sjovt uden at være faretruende.

De beskrevne etaper er det fysiske max-niveau. Ønsker man den samme tur men med mindre fysisk udfordring eller en tilpasning af ruterne til et hold 2, så er det muligt at mindske den fysiske udfordring med ca. 10-15%.

Ekspeditionen er i sin standardform lavet med 6 etaper og 7 nætter, men den kan også laves med 4 eller 5 etaper. Kan desuden kombineres med en dag i Dolomiti Paganella Bike (Bike park med sammenlagt 110 km downhill spor) eller diverse adventuresports som white-water-river-rafting eller via ferrata m.m.

Der cykles fra hotel til hotel, imens bagagen transporteres til næste destination i bil. Skulle nogen have lyst til at komme til Italien i bil, så sørger vi får, at I bliver fragtet tilbage til bilerne efter endt tur.

Overnatningsstederne er alle familieejede og meget hyggelige! Som udgangspunkt sover deltagerne på dobbeltværelser, men det er også muligt at bestille enkeltværelser eller tripleværelser, hvis man ønsker det. Det første hotel, hvor vi skal være to nætter, har indendørs swimmingpool og wellness. Det tredje hotel har udendørs jacuzzi. Aftensmaden er inklusiv i prisen. Frokosten spises på rifugier (bjerghytter) ude i terrænet og er for egen regning.

Cykler og transport: Deltagerne skal have deres egne cykler med hjemmefra. De pakkes i cykelkufferter/papkasser og transporteres med flyveren. Transporten er inklusive i prisen. Vi sørger for transport til og fra lufthavnen. Gode mountainbikes er svære at finde til leje, men i nødstilfælde finder vi en løsning. 

Bjergsafari, Brentadolomitterne køres bedst fra slutningen af maj til starten af oktober.

Lyder det som noget for dig/jer/din klub, så send en forespørgsel (i god tid) med de ønsker I kunne have. Så tager vi den derfra…

made-in.italy-1440w

Program

Afhentning i lufthavnen. Transport til det første overnatningssted. 

Første dag på cyklen bringer os først igennem en snæver slugt med indtil flere vandfald. Vi fortsætter rundt om søen Lago Smeralda med sit karakteristiske azurblå farve. Videre går det langs en brat afgrund, i hvis dyb man svagt kan skimte vandløbet Rio Novella, indtil vi når Cascate di Trez, et 150 m højt vandfald. Så kører vi ind i landet og når efter et par kilometers heftig stigning, Lago di Trez, en billedskøn lille bjergsø i uberørte omgivelser. Herfra går det løs med et lækkert stykke single track i skovbund og med rødder alle vegne, inden vi begynder en længere stigning til Monte Macaion (1.866 m). Fra udsigtspunktet skal man ikke for tæt på kanten! En lodret afgrund på næsten halvanden kilometer får det til at vende sig i maven, imens den nærmest uendelige udsigt over hele Bolzano og samtlige de centrale Dolomitter åbenbarer sig for en. Resten af turen tilbage til hotellet er næsten uafbrudt singletrack (10 km) med udfordrende teknisk kørsel i leret jord med nogen rødder og klipper.

Ad skovveje og mindre stier (med masser af rødder) arbejder vi os op til Passo delle Mendola (1.363 m), hvorfra en panoramisk udsigt venter os. Vi fortsætter ad skovveje og kortere singletracks til Malga Monte Roen (1.735 m). Efter en god nærende frokost på et lille hyggeligt rifugie, går det stejlt op til toppen af Monte Roen 2.015 m, hvor udsigten er fantastisk! Nedkørslen er guld! Ca. 6 km med uafbrudt singletrack. Derefter går det med rivende fart ned gennem skoven ad mindre skovveje til valfartsstedet San Romedio, et underfundigt sted med masser af historie og mystik. Seks små kirker bygget side om side i løbet af 600 år på en stejl klippe i midten af en slugt med lodrette klippesider. Valfartstedet bliver bevogtet af (levende) bjørne, som man i løbet af dagen kan se i deres indhegning! Turen videre foregår langs en akvædukt hugget ind i klippen ca. 100 m over vandløbet for neden. Efter et asfaltstykke, hvor vi skal passere en af Italiens højeste dæmninger (140 m) arbejder vi os op til Lago di Giustina og Castello di Cles.

Tredje etape starter (i 500 meters højde) med nogle kortere stejle op- og nedkørsler, indtil vi når begyndelsen af ugens længste stigning, der går til Rifugio Peller i 1.990 meters højde, hvor de første glimt af Brentas imponerende klippemassiver venter. Stigningen er lang, og men stiger kun med 7-8% (grus). Efter en god, fed frokost og lidt afslapning i rifugiet fortsætter vi videre op over trægrænsen og rundt om Monte Pellar (2.320 m) til det, man vist roligt kan kalde vildmarken! Først og fremmest kan vi glædes over de sneklædte Cima Tosa og Cima Brenta, men også udsigten ned til den asurblå/jadegrønne Lago di Tovel! Her vil vi se utallige marmotter, der leger uforstyrret langs stierne. Fra Passo Forcola (2.103 m) køres ugens længste nedkørsel på omkring 1.500 højdemeter. Først udfordrende singletrack men senere skov- og grovkornede grusveje, indtil vi rammer Val di Sole, hvor vi overnatter. Hotel med udendørs jacuzzi.

Efter en god nats søvn starter vi lige på og hårdt med en heftig stigning op igennem Val Meledrio forbi flere vandfald til Passo Campo Carlo Magno i 1.685 m højde. Efter frokost fortsætter vi ad grovkornede grusveje til det afsides Rifugio Graffer i 2.261 meters højde. Dem, der har lyst, kan fortsætte til Passo del Grosté 2.442 m. (optional). Udsigten fra denne ”stairway to heaven” til blandt andet Brentas kolossale og helt rå klippemassiver samt Adamellernes tunge gletchere i baggrunden er åndedrætsbesværende… ligeledes stigningsprocenterne, der dog varierer så meget, at man når at komme sig! Området er øde, råt og goldt og strækker sig så langt øjet rækker. Ekspeditionen fortsætter på tværs af et tundralignende område kun med gedestier, hvilket betyder ca. 4 km med teknisk og sjov kørsel! Endelig nås Monte Spinale, hvor 360 gradersudsigten igen er helt fantastisk! Derefter går det stejlt ned ad sten/grus vej til et af Italiens mest kendte skisportsområder, Madonna di Campiglio, hvorfra vi via endnu et super stykke single track når det kæmpe store og meget smukke vandfald, Cascata Vallesinello.

Hvis vi kan komme lidt tidligt op, tager vi først på en bonustur til Italiens største naturlige vandfald Cascate Nardis (140 m). Derefter arbejder vi os møjsommeligt op imod Passo Gotro (1.850 m), det tredje pas på turen. På vejen passeres den mest idylliske, lille skovsø Lago Valagola, i hvilken den sneklædte Cima Brenta (3.173 m) spejler sig på en klar dag! Derefter bliver det lidt rough’t med en teknisk udfordrende opkørsel ad single track, hvor de selv de bedste må trække cyklen et stykke. Stigningen flader heldigvis ud, og der venter noget rigtig sjov singletrack kørsel i overdådige omgivelser på toppen! På vejen nedad skal vi over Passo Daone, før en 600 år gammel vej bringer os til Stenico. Her får vi glæden af endnu et brusende vandfald og det gamle befæstede bispesæde fra middelalderen, hvor selveste Napoleon havde sit hovedsæde på et af hans mange felttog i Italien. Overnatning San Lorenzo in Banale.

Også fra Lago Molveno kan man skimte de højeste tinder i Brentadolomitterne, Cima Brenta (3.150 m) og Cima Tosa (3.173 m) men denne gang fra den anden side. Vi følger sekundære veje op til Andalo (1.150 m), et mindre skisportssted, hvor det amerikanske olympiske hold træner om vinteren. Der fortsættes med et par stejle nedkørsler, hvor vejen nærmest forsvinder under én (cement og grus). Pludseligt kommer man ud af skoven og befinder sig i et bakket eventyrlandskab med æbleplantager overalt og små karakteristiske trentiner-byer med de let genkendelige kirketårne. Vi fortsætter igennem en 2 km lang vandre-tunnel under bjerget for at nå et ørkenlandskab med sten fra dramatiske stenskred på begge sider af vejen. Målet er den smukkeste lille bjergsø Lago di Tovel (også kaldet “Den røde Sø”) omgivet af bjerge i 3.000 meter klassen på tre sider. Først kører vi op ad verdens bedste singletrack til søen, hvor vi kan bade, hvis vejret er til det. Alternativt kan man køre op ad asfaltvejen. Nedkørslen (8 km) herfra er alle mountainbikers drøm! Single-tracket er nemlig konstrueret (til vandrefolket) således, at man kører på kryds og tværs af dalen ned midt igennem de mange stedskred, via smukke træbroer, ned over klippegrund og mange drops. På vejen passeres små bassiner med krystalklart og smaragdgrønt vand!!! Fantastisk afslutning på en fantastisk tur!

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Jeg tænker rigtig tit på den fedeste og sjoveste tur nogensinde på en cykel! Ubetinget den største cykeloplevelse i mit liv!

Carl Christian Hald, Ålborg

En fantastisk oplevelse for livet, det var, hvad jeg håbede på, og det var, hvad jeg fik! Joachim/Bike Italien havde arrangeret den mest fantastiske tur, hvor alle sanser kom i brug! Brenta-Dolomitterne er et ufatteligt smukt sted! Gang på gang blev man overrasket over, at noget kunne være så smukt - det var bjergene, vandfald, dyr (marmotter, murmeldyr) m.m. Og når Joachim siger, at vi cykler nogle lange dage, mener han lange dage... det var så fedt! Og når dagen var ved at være slut på MTB'en, ventede der nogle fine hoteller med dejlig italiensk mad og vin! Det var en fysisk rigtig hård tur med godt med højdemeter og nogle meget stejle stykker opad - nedad var heldigvis knapt så svært men absolut heller ikke nemt! Vi var også meget heldige med super godt vejr, hvor det ikke bare var varmt i højderne men også meget klart, så vi kunne nyde den fantastiske udsigt! Gruppen fungerede bare rigtig godt sammen med Joachim som guide. Det var fantastisk at have en dansk guide, der kender området og snakker italiensk. Stor tak til Joachim for at give mig muligheden for denne kæmpe oplevelse for livet!

Søren Hjort Schou, Holstebro

Endnu engang mange tak for en fantastisk tur!!! Det var fedt både at komme ud og prøve kræfter med sig selv og nyde det fantastiske sceneri!

Klaus Galsgaard, Smørum

Allerførst vil vi takke for en fantastisk cykelferie! Da vejrguderne ikke var med os på de to første cykeldage, var det første hotel på turen en kæmpe succes! Her var det muligt, efter en dag på cyklen i koldt og regnfuldt vejr, at komme i sauna og dampbad. Vi kom alle igennem de ca. 12.000 hm uden de store problemer med grejet, og uden væsentlige styrt. Efter de første dage med køligt vejr, kom varmen og det klare vejr. Det ene fantastiske sceneri afløste det andet. Du fortalte flot om naturen, vi kørte i, samt om de historiske steder vi så. Valfartsstedet, der i gamle dage blev bevogtet af bjørne, og turen derfra ad en "akvædukt hugget ind i klippesiden”. Vi fik flyttet grænserne på nogle af nedkørslerne - ufatteligt, hvad skivebremser kan klare! Opkørslerne var mange steder lange og med anselige stigningsprocenter. Vi fik badet i to af de kolde bjergsøer. Den sidste dag på cykel holdt vi efter mange kilometer foran en tunnel, som vi skulle cykle igennem. Kun to havde pandelamper med. Det var noget af en oplevelse, at køre "enkeltstart" i mørke! Men en fantastisk tur ventede os efter tunellen. Turen ad vandrestien op mod Lago Di Tovel var fantastisk! Og nedkørslen ad samme rute var verdensklasse! Kun at være 4 i alt og på samme niveau gjorde cykeloplevelsen unik! Og den kølige fadøl på de velvalgte hoteller, samt de godmodige drillerier, efter mange timer på cyklen, var super! Svært at se, hvordan det kunne gøres bedre. Kan varmt anbefale Mtb-bjergsafari. De tre jyder…

Ole, Kurt og Kai fra Silkeborg

Sikke en oplevelse! Det var min første MTB tur i bjergene, og jeg kigger stadig billeder! Naturen var storslået! En super rute lagt af Joachim, der bragte os igennem naturreservatet i Brentadolomitterne. Når formen spiller, og man heller ikke er gået ned på udstyret, er det fantastisk at sidde i en lokal Italiensk bjergby og nyde en "doppio espresso" med en grappa! Jeg kan godt igen næste år, hvornår er det? Til interesserede kan jeg oplyse, at turen kræver seriøs forberedelse! Det er ikke nogen søndagstur! Vi oplevede alle former for underlag og brutale stigningsprocenter både opad og nedad. Vi var 7-8 timer i bjergene hver dag i 6 dage. Heraf mindst 4 timer dagligt med et godt greb i styret. Det var tydeligt, at alle havde forberedt sig meget til turen, både med hensyn til cyklen og træningen. Det var klart en af de afgørende faktorer for, at turen blev en succes! En tur som denne kræver meget træning .. rigtig meget! Allerede på fjerdedagen reserverede vi en uge til en ny tur, men i stedet tager vi til Gardasøen (også med Bike Italien) for bl.a. at køre turen til Passo Tremalzo. Men mon ikke vi får taget billedet af marmotten i 2012? Læs resten af artiklen under "artikler og røverhistorier" (red).

Benny Flyger, Humlebæk

Tak for sidst, en fantastisk tur, som jeg stadigvæk tænker tilbage på med stor fornøjelse!

Michael Lindved, Silkeborg

Fantastisk tur, som bliver det sidste, jeg glemmer!!!!!

Anders Møller, Frederiksund

Vil blot sige tak for en fantastisk tur i Italien, hvor langt det meste spillede maksimalt! Gode MTB-ruter, godt vejr, fremragende naturoplevelser og ikke mindst hyggeligt samvær gjorde turen til en stor oplevelse!

Erik Stavnstrup, Humlebæk

Vil også gerne sige tak for en fed tur med super selskab! Fik næsten sved på panden, når vi kørte opad... Glæder mig til at se alle billederne og video. Turen har kostede mig +2kg, så vi har haft det godt!

Poul, Værløse