Ørkensandet i Jordan

21.10.2022
29.10.2022

15.495 kr.
(med fly)

København

Maks. antal
deltagere: 17

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

Ørkensandet i Jordan

Det lille kongedømme, Jordan, er ikke det land, man hører mest om, når man tænder for fjerneren! Men graver man lidt i sandet, så åbenbares et lille ørkenrige med en fantastisk spændende historie og dertil en natur, så anderledes end den vi er vant til, at man skulle tro, at man var kommet til Mars (ikke helt tilfældigt, at mange film, der foregår på Mars, bliver filmet her!)

Geografisk vil de fleste have svært ved at placere landet på kortet, men det ligger faktisk uhyre centralt midt imellem kontinenterne Europa, Asien og Afrika og har igennem historien nydt godt af handelskaravaner på kryds og tværs – ikke mindst silkevejen – samt af pilgrimme på vej til Mecca og måske lidt mindre godt af alle de korsriddere, der flokkedes til landet i middelalderen? På verdensplan er der nok flere, der har hørt om København end Jordans hovedstad Amman, men tænker man over det, så er næsten samtlige geografiske navne i Jordan nævnt i Biblen (verdens number 1 bestseller), så vores uvidenhed er vist lidt vores egen skyld?

At cykle i Jordan i oktober/november er skønt! Ørkensandet og luften er stadig varm efter sommerens bagen – en tør behagelig varme – og regn er ikke særlig sandsynlig! Cykelruterne, vi har planlagt til jer, tager jer på en kulturel rejse for at se, føle og opleve landets mystik og den tusindårige historie: Vi skal blandt andet se velbevarede mosaiker fra nogle af de første kristne kirker; imponerende middelalderborge bygget af korsriddere samt et af Verdens Syv Nye Vidundere: Petra, en pragtfuld gravportal samt et amfiteater hugget direkte ud af klippen – et af de mest særprægede og unikke steder i verden overhovedet!

I dalen Wadi Rum cykler vi i Lawrence of Arabias kamelfodspor med monumentale klippeformationer linet up til skue på begge sider. Og skulle nogen blive trætte af sand mellem tæerne, så kan de skylle det af i Det Døde Hav, hvor vi afslutter vores rejse med en slags flydende dukkert!

Det cyklingsmæssige niveau er lavet til cykelturister og kræver en vis forberedelse. Vi kører fra 40-76 km om dagen i bakket terræn, 600-1000 højdemeter. Cyklerne er en del af pakken (mountainbikes). Underlaget er (fortrinsvist), som I nok kan forestille jer: sandet! Vejene er for det meste grusveje, men vi har også passager på asfalt – så godt som helt uden trafik. Hele vejen har vi en følgebil med, der medbringer frisk vand og snacks. Bagagen transporteres til næste hotel i en bus, der også giver deltagerne et lift, når der er behov for det. Langs ruterne følger halvvilde kameler os på vej. Betryggende! En enkelt nat sover vi i beduintelte (2 personer pr. telt + senge, lagner, tæpper og toilet- og badefaciliteter) og nyder en afslappet atmosfære med de arabiske værter over en kop te.

I forhold til sidste års program, så kan der blive tale om mindre ændringer, så programmet kan blive endnu bedre! Indtil videre er antallet af rejsedage øget fra 7 til 8 dage, så vi kan få den meget spektakulære og eventyrlige kløft Wadi bin Hammad med i programmet. Ændringerne er dog kun foreløbige. 

Afrejse: 21/10-2022

Hjemrejse: 29/10-2022

Priser: Med fly, pr. person, 8 overnatninger: 15.495 kr.

Prisen er inklusive: Flyrejse, hotelophold (8 nætter) med halvpension (ekskl. drikkevarer), al transport, leje af mountainbikes, cykelservice, vand fra følgebilen, daglig snack med frugt, tørret frugt, nødder m.m., bagagetransport/følgebil, entré Madaba, entré Monte Nebo, entré Wadi Rum, jeep-safari (2 timer), dansk rejseleder, lokale cykelguides, visum.

Ikke inklusive: Enkeltværelsetillæg, entré Petra (71 dollars), frokost (optional: 10 dollars pr. dag), rejseforsikring, evt. afbuds- og ulykkesforsikring, alle drikkevarer udover vand, evt. bådtur på det Røde Hav (optional).

Hoteller/camps: Hotellerne har tre og fire stjerner. En nat sover vi i camps med overnatning i beduintelte.

Enkelværelsetillæg: 1.600 kr. for hele perioden.

Nedenfor kan programmet for sidste års tur læses. Der kan forekomme mindre ændringer i turen for 2022.

made-in.italy-1440w

Program

Ankomst til Queen Alia Airport. Kort transport i bus til vores hotel i Madaba, som ligger 790 m over havets overflade. Byen Madaba er nævnt adskillige gange i biblen, og befolkningen her hørte i gammel tid til de 12 oprindelige israelske stammer. Efter et jordskælv i år 749 d.c., der ødelagde byen fuldstændigt, lå ruinerne øde hen i 1100 år, indtil et kristent fællesskab valgte at flytte dertil i 1800 tallet for at genopbygge byen. I forbindelse med dette arbejde fandt man under ruinerne mosaikker af stor kunstnerisk og historisk værdi. Heriblandt et fantastisk “Kort over det hellige land”, som vi skal se den følgende dag! Aftensmad. Overnatning hotel.

Vi starter vores første cykeldag med at  til kirken Basilica of Saint George, hvor vi blandt andet skal se de berømte mosaikker. Efter et indledende lift i bus vil dagens cykelrute bringe os forbi bjerget Nebo (817 m), hvor selveste Moses først fik sin åbenbaring om “The Promissed Land” og senere (ifølge legenden) blev begravet. Fra bjerget kan vi nyde den uendelige udsigt over Det døde Hav, der som bekendt ligger 430 meter under havoverfladen og er verdens laveste sted, (som ikke er havbund). Efter lidt afslapning ved Det døde Hav i AlMujib kan de bedst trænede køre stigningen til Kerak (26 km, 1.300 hm optional). Resten bliver transporteret op til byen, som er kendt for den enorme korsridderborg, Karak, positioneret i 1000 meters højde. Byen regnes som et af de tidligste kristne bosteder, som kan dateres helt tilbage til det første århundrede efter Jesus korsfæstelse. Overnatning på hotel i Kerak. 

Indledes med, at vi besøger korsriddernes gamle borg Karak bygget af Pagan the Butler i tiden efter år 1132, hvor han blev udnævnt som Lord of Mont-real og Oultre-Jordan af Kong Fulk af Jerusalem. Efter kun 46 år overgik borgen til araberne anført af Saladin efter et års belejring! Cyklingen fortsætter igennem vidtstrakte ørkenlandskaber i dalen Wadi bin Hammad, hvor vi holder pause ved en malerisk slugt med mulighed for at dyppe fødderne m.m. i det reneste kildevand! Dagens stunt ender med et gudesmukt udsigtspunkt over Jordans største national park: Dhana reserve (513 m). 

Fjerdedagen starter med et lift i bussen, så vi hurtigt kan komme til Shobak borgen (1330 m). Borgen havde en yderst strategisk betydning i middelalderen, hvor den kunne dominere trafikken fra Syrien til Egypten og ikke mindst i forhold til de arabiske pilgrimmes rejse til Mecca. Borgen ligger højt på en bakke, hvilket gjorde vandforsyningen problematisk. Som løsning gravede man en tunnel, som ikke kunne angribes af borgens fjender, ned til to naturlige kilder ved bakkens fod (den skal vi se). Også denne borg faldt i Saladins hænder i år 1189 efter hele to års belejring! Dagens off-road cykelrute foregår med billedskønne klippeformationer på alle sider (og sporadiske, vilde kameler) fra Shobak til Lille Petra (1040 m), en arkæologisk perle hugget ind i sandstenene og del af den større Petra Archeological Park, som er UNESCO World Heritage Site og hører til verdens absolutte kulturelle vidundere! Her kan vi, efter at have forceret en snæver kløft, blandt andet beundre de 2000 år gamle, nyrenoverede hellenistiske loft-fresco’er i “The Painted House,” som blev udgravet indtil 1983. Overnatning på hotel i Petra. 

På dag fem skal vi se og opleve Petra, som hører til de største arkæologiske opdagelser i nyere tid med tegn på beboelse helt tilbage til år 7000 B.C. De friske vil få muligheden for at stå lidt tidligere op for at  en meget autentisk og ikke-turistet vandretur fra Little Petra til Petra, hvor der vil være flere udsigtspunkter, regnbuefarvede klippesegmenter, autentiske beduinlandsbyer og klostret Al-Deir (8 km). Man regner med, at Petra (+5 km) har været hovedstaden i Nabatanernes kongerige siden år 400 B.C., og at stedet fungerede som marked for arabiske handelsruter, heribland “Silkevejen”. Byen nåede sin storhedstid ca. år 100 A.C. med konstruktionen af den 50 m høje, helt unikke, Al Khazneh gravportal samt et imponerede amfiteater hugget direkte ind i sandstenen! Sandsynligvis et mausoleum for Nabatanernes konge Aretas IV? Efter at være blevet forladt i den islamiske periode, blev Petra genopdaget i 1812 af Johan Ludwig Burckhardt. En imponerende og meget snæver slugt på 1,2 km leder os fra Al Khazneh tilbage til civilisationen. Overnatning på hotel i Petra. Ingen cykling.

Efter et lift ud af byen, venter der en pragtfuld cykeloplevelse i “Månedalen” Wadi Rum, hvor en bred, sandet dal er flankeret af de smukkeste klippeformationer, man kan forestille sig! Den største Wadi i Jordan. Dalen har været beboet siden før-historisk tid, hvilket kan dokumenteres med adskillige vægtegninger, som vi selvfølgelig skal se. Dalen er mest berømt fordi englænderen, T.E. Lawrence, også kaldet Lawrence of Arabia, flere gange passerede her i løbet af den Arabiske opstand i 1917 og beskrev det, som han så som en …processional way greater than imagination! Således er en af de klippeformationer, som vi skal se, opkaldt efter bogen skrevet af Lawrence: The Seven Pillars of Wisdom, hvori dalen er beskrevet. Dalen har også lagt baggrund til filmen The Martian (Mars-boeren) med Matt Damon (som iøvrigt kan anbefales!) Overnatning i beduintelte (fælles toiletter og bad). 

På den syvende dag tager vi først på en to timers 4×4 jeeptur i ørkenen, hvor vi vil blive bragt til klippeformationer og andre steder af helt speciel interesse! Blandt andet vandfaldet Shellala Falls, som Lawrence beskriver som et Paradis på “fem kvadratfod!” samt Nabatanske huleskrifter (petroglyffer). Derefter tager vi bagvejen til Aqaba på cykel, hvor kameler igennem årtusinder har fragtet megen gods og guld!

Aqaba ligger ved Røde Havet. Alt efter hvor meget tid vi har, så kan der blive tale om en bådtur på det Røde Hav eller shopping i Aqaba. Om eftermiddagen kører vi i bus til Det døde Hav, hvor vi skal svømme, spise og overnatte. Det døde Hav er verdens laveste punkt på landjord med sine -430 m og med sit saltindhold på 34%, det mest salte vandreservoir på jorden! Ingen planter eller dyr kan overleve i vandet, deraf navnet. Havet er 50 km langt og 15 km bredt på det bredeste sted. Det salte vand blev i oldtiden brugt til at producere en form for asfalt, der blev brugt til egyptisk mummificering af de døde, men det skal vi ikke prøve!

Alt efter, hvornår vores fly er planlagt, vil der blive lavet et program for dagen. Transfer til Queen Alia Airport-lufthavnen i Amman og hjemrejse.

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Tak for et fantastisk eventyr i Jordan - vi har svært ved at få armene ned og fortæller glade og gerne til alle, der gider at høre på os - også til dem, der ikke gider - hvilken fantastisk rejse det var! Den vil stå højt på listen over store oplevelser længe. Ørkensandet i Jordan var det eventyr, jeg måtte opleve! Og turen levede fuldstændig op til mine forventninger! Alt var planlagt ned til mindste detalje. Dertil fantastiske jordanske guider og følgebil, som hele tiden var lige bag ved os. Gode hoteller, skønne måltider, især dem der blev lavet ude i ørkenen over bål. Turen var nok lidt mere MTB udfordrende, end jeg helt var klar til, men når det blev for udfordrende, var det også hyggeligt med en tur i følgebilen, som i perioder blev brugt til et lille hvil. Hvis man er til eventyr og en helt anderledes kultur, kan jeg kun anbefale at tage med på turen til Jordan!

Rie Byskov, Frederiksværk

Simpelthen et bombardement af indtryk! En fascinerende naturoplevelse, hvor vi har cyklet i landskaber, som har været helt uvirkelige - vi ved nu, at sand ikke bare er sand! Fantastiske klippeformationer og udsigter hele vejen igennem! Helt igennem et professionelt set-up med guide og følgebil. Vandreturen ad "bagindgangen" ind til Petra var en stor, stor oplevelse! Rigtig godt med lunch-packs - især når maden bliver lavet over bål in-the-middle-of-nowhere! Dejlige snacks...uhm! Så mange sanseindtryk, at det er svært at skelne imellem alle de fantastiske oplevelser, vi har haft!

Marianne Nybo Røjkjær, Engesvang

Mtb i Jordan lever helt op til forventningerne: Fede cykeldage og eventyrlige oplevelser. En tur der helt klart kan anbefales, hvis man elsker at opleve nye steder på cykel! En oplevelser for alle sanser og med meget forskelligartede oplevelser. Jeg har aldrig prøvet noget ligende - og det er positivt ment 🙂

Marianne Eriksen, Kerteminde

Autentisk og afvekslende cykeleventyrferie med små lokale hoteller, hvor der blev serveret retter fra egnen, men også større luksushoteller med ren afslapning. Guiderne kan både køre på cykel og lave frokostmad over åben ild. Virkelig en afvekslende cykelferie, hvor der også tages grundigt fat i det kulturelle, så alt ialt 5 stjerner herfra!

Finn Hønholt Christensen, Engesvang

Virkelig en god fantastisk tur og oplevelse at se en anden verden end vores egen! Turen er struktureret på den gode måde i forhold til sikkerhed m/v. Fik også brugt lidt MTB teknik!

Allan Hansen, Engesvang

The hills on the right grew taller and sharper, a fair counterpart of the other side which straightened itself to one massive rampart of redness. They drew together until only two miles divided them: and then, towering gradually till their parallel parapets must have been a thousand feet above us, ran forward in an avenue for miles. The crags were capped in nests of domes, less hotly red than then body of the hill; rather grey and shallow. They gave the finishing semblance of Byzantine architecture to this irresistible place: this processional way greater than imagination.

Lawrence of Arabia

On the rock-bulge above were clear-cut Nabathaean inscriptions, and a sunk panel incised with a monogram or symbol. Around and about were Arab scratches, including tribe-marks, some of which were witnesses of forgotten migrations: but my attention was only for the splashing of water in a crevice under the shadow of the overhanging rock. I looked in to see the spout, a little thinner than my wrist, jetting out firmly from a fissure in the roof, and falling with that clean sound into a shallow, frothing pool, behind the step which served as an entrance. Thick ferns and grasses of the finest green made it a paradise just five feet square.

Lawrence of Arabia