Ørkensandet i Jordan

17.10.24
25.10.24

17.595 kr.
(med fly)

København

Maks. antal
deltagere: 18

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin
Condividi su pinterest
Condividi su whatsapp
made-in.italy-1440w

Turbeskrivelse

Ørkensandet i Jordan

Det lille kongedømme, Jordan, er ikke det land, man hører mest om, når man tænder for fjerneren! Men graver man lidt i sandet, så åbenbares et lille ørkenrige med en fantastisk spændende historie og dertil en natur, så anderledes end den vi er vant til, at man skulle tro, at man var kommet til Mars (ikke helt tilfældigt, at mange film, der foregår på Mars, bliver filmet her!)

Geografisk vil de fleste have svært ved at placere landet på kortet, men det ligger faktisk uhyre centralt midt imellem kontinenterne Europa, Asien og Afrika og har igennem historien nydt godt af handelskaravaner på kryds og tværs – ikke mindst silkevejen – samt af pilgrimme på vej til Mecca og måske lidt mindre godt af alle de korsriddere, der flokkedes til landet i middelalderen? På verdensplan er der nok flere, der har hørt om København end Jordans hovedstad Amman, men tænker man over det, så er næsten samtlige geografiske navne i Jordan nævnt i Biblen (verdens number 1 bestseller), så vores uvidenhed er vist lidt vores egen skyld?

At cykle i Jordan i oktober er skønt! Ørkensandet og luften er stadig varm efter sommerens bagen – en tør behagelig varme – og regn er ikke særlig sandsynlig! Cykelruterne, vi har planlagt til jer, tager jer på en kulturel rejse for at se, føle og opleve landets mystik og den tusindårige historie: Vi skal blandt andet se velbevarede mosaiker fra nogle af de første kristne kirker; imponerende middelalderborge bygget af korsriddere samt et af Verdens Syv Nye Vidundere: Petra, hvor pragtfulde gravportaler samt et amfiteater er hugget direkte ud af klippen – et af de mest særprægede og unikke steder i verden overhovedet! Vi går en længere vandretur ind ad bagvejen – først på sandede stier imellem pragtfulde sandstensklipper og dernæst på trappetrin hugget ud af klipperne, så vi kan komme op og ned på svært fremkommelige steder – konstant med overdådig udsigt! 

I dalen Wadi Rum forcerer vi de blødeste sandområder i jeeps og ser huleristninger og udsigtspunkter. Derefter cykler vi i Lawrence of Arabias kamelfodspor med monumentale klippeformationer linet up til skue på begge sider. 

Når vi ankommer til Aqaba vil vi undersøge mulighederne for en (optional) bådtur på Rødehavet med snorkling til koralrev og afslapning til solnedgangen. Afhænger af disponibilitet og gruppens størrelse. Alternativt kan man kigge nærmere på byens gamle bydel og prutte om prisen med de lokale handlende. 

På sidstedagen afslutter vi vores cykelrejse med en slags flydende dukkert i Det Døde Hav, hvor man endelig kan få vasket sandet imellem tæerne af og tage sig en lur under en parasol på en liggestol. Man kan også smørre sig ind i mudder fra top til tå og mærke, hvordan rynkerne, appelsinhuden og hvalpefedtet forsvinder – live action! 

Det cyklingsmæssige niveau er lavet til cykelturister og kræver nogen forberedelse. Vi kører fra 40-76 km om dagen i bakket terræn, 600-1000 højdemeter. Cyklerne er en del af pakken (mountainbikes). Underlaget er (fortrinsvist), som I nok kan forestille jer: sandet! Vejene er for det meste grusveje, men vi har også passager på asfalt – så godt som helt uden trafik. Hele vejen har vi en følgebil med, der medbringer frisk vand og snacks. Bagagen transporteres til næste hotel i en bus, der også giver deltagerne et lift, når der er behov for det. Deltagerne skal regne med en halv til en hel times transport i bussen til og fra cykelruterne pr. dag. Langs ruterne følger halvvilde kameler os på vej. Betryggende! En enkelt nat sover vi i beduintelte (2 personer pr. telt + senge, lagner, tæpper og toilet- og badefaciliteter) og nyder en afslappet atmosfære med de arabiske værter over en kop te.

Hoteller/camps: Hotellerne har tre og fire stjerner. Én nat overnatter vi i beduintelte (med fuld komfort).

Forplejning: Man spiser godt i Jordan! Til aften mindst to kødretter, som for det meste er oksekød og kylling med ris, kartofler og forskellige salater samt grøntsager til. Morgenmaden er baseret på fristbagt fladbrød, marmelade, honning, yogurt, homus, smørreost, daler, figner og friske grøntsager. Frokosten (inklusive) er på restaurant to gange. Ellers pic-nic ude i ørkenen. 

Cykler: Hardtails i solid kvalitet. 

Sikkerhed: Ligesom for alle andre grupper af udlændinge vil en turistpolitimand være med os hele vejen. 

Antal deltagere: Minimum 10 deltagere. Maksimum 18 deltagere.

Program og rejseplan samt flybilletter: Vil bliver sendt til deltagerne senest en måned før afrejse. 

Sidste tilmelding: 15/6-2024. 

Afrejse: 17/10-2024. 

Hjemrejse: 25/10-2024 (afgang for hjemrejseflyet er efter midnat). 

Pris: Med fly, pr. person, 7 overnatninger:  17.595 kr. 

Læs alt om priserne under “Priser/tilmelding” ovenfor. 

made-in.italy-1440w

Program

Ankomst til Queen Alia Airport. Kort transport i bus til vores hotel i Madaba, som ligger 790 m over havets overflade. Byen Madaba er nævnt adskillige gange i biblen, og befolkningen her hørte i gammel tid til de 12 oprindelige israelske stammer. Efter et jordskælv i år 749 d.c., der ødelagde byen fuldstændigt, lå ruinerne øde hen i 1100 år, indtil et kristent fællesskab valgte at flytte dertil i 1800 tallet for at genopbygge byen. I forbindelse med dette arbejde fandt man under ruinerne mosaikker af stor kunstnerisk og historisk værdi. Heriblandt et fantastisk “Kort over det hellige land”, som vi skal se den følgende dag! Aftensmad. Overnatning hotel.

Vi starter vores første cykeldag med at  til kirken Basilica of Saint George, hvor vi blandt andet skal se helt unikke mosaikker af middelhavet og de omkringliggende landområder, som de var forstået for 2000 år siden! Cykeleventyret starter i skyggen af Monte Nebo, hvor Moses ifølge legenden fik sin åbenbaring og senere blev begravet. Fra ruten kan vi nyde den uendelige udsigt over Det døde Hav, der som bekendt ligger 430 meter under havoverfladen og er verdens laveste sted, (som ikke er havbund). Ruten er godt bakket, men det meste af vejen er nedad. Efter lidt afslapning i AlMujib bliver vi transporteret op til byen Kerak, som er kendt for den enorme korsridderborg, Karak, positioneret i 1.000 meters højde. Byen regnes som et af de tidligste kristne bosteder, som kan dateres helt tilbage til det første århundrede efter Jesus korsfæstelse. Overnatning på hotel i Kerak. 

Indledes med, at vi besøger korsriddernes gamle borg Karak bygget af Pagan the Butler i tiden efter år 1132, hvor han blev udnævnt som Lord of Mont-real og Oultre-Jordan af Kong Fulk af Jerusalem. Efter kun 46 år overgik borgen til araberne anført af Saladin efter et års belejring! Cyklingen fortsætter igennem vidtstrakte ørkenlandskaber i dalen Wadi AlHassa, der snor sig fra side til side højt hævet over vandløbet i bunden af dalen. Dagens stunt ender med et gudesmukt udsigtspunkt over Jordans største national park: Dhana reserve (513 m). Er der der tid, kan dem med gode ben nyde en lille bonus-vandretur til de flotte klippeformationer?

Fjerdedagen starter med et lift i bussen, så vi hurtigt kan komme til Shobak borgen (1330 m). Borgen havde en yderst strategisk betydning i middelalderen, hvor den kunne dominere trafikken fra Syrien til Egypten og ikke mindst i forhold til de arabiske pilgrimmes rejse til Mecca. Borgen ligger højt på en bakke, hvilket gjorde vandforsyningen problematisk. Som løsning gravede man en tunnel, som ikke kunne angribes af borgens fjender, ned til to naturlige kilder ved bakkens fod. Også denne borg faldt i Saladins hænder i år 1189 efter hele to års belejring! Dagens off-road cykelrute foregår med billedskønne klippeformationer på alle sider (og sporadiske, vilde kameler) fra Shobak til Lille Petra (1040 m), en arkæologisk perle hugget ind i sandstenene og del af den større Petra Archeological Park, som er UNESCO World Heritage Site og hører til verdens absolutte kulturelle vidundere! Her kan vi, efter at have forceret en snæver kløft, blandt andet beundre de 2000 år gamle, nyrenoverede hellenistiske loft-fresco’er i “The Painted House,” som blev udgravet indtil 1983. Overnatning på hotel i Petra. 

På dag fem skal vi se og opleve Petra, som hører til de største arkæologiske opdagelser i nyere tid med tegn på beboelse helt tilbage til år 7000 B.C. Vi starter dagen med en spektakulær, autentisk og ikke-turistet vandretur fra Little Petra til Petra, ad gedestier, langs lodrette klippeformationer, hvor der vil være flere udsigtspunkter til regnbuefarvede klippesegmenter, autentiske beduinlandsbyer og ikke mindst klostret Al-Deir (8 km). Man regner med, at Petra (+9 km) har været hovedstaden i Nabatæernes kongerige siden år 400 B.C., og at stedet fungerede som marked for arabiske handelsruter, heribland “Silkevejen”. Byen nåede sin storhedstid ca. år 100 A.C. med konstruktionen af den 50 m høje, helt unikke, Al Khazneh gravportal samt et imponerede amfiteater hugget direkte ind i sandstenen! Sandsynligvis et mausoleum for Nabatæernes konge Aretas IV? Efter at være blevet forladt i den islamiske periode, blev Petra genopdaget i 1812 af Johan Ludwig Burckhardt. En imponerende og meget snæver slugt på 1,2 km leder os fra Al Khazneh tilbage til civilisationen. Overnatning på hotel i Petra. Ingen cykling.

Efter et lift ud af byen, venter der en pragtfuld cykeloplevelse på vej imod “Månedalen” Wadi Rum. Vi starter højt oppe, så der er meget (sjov) nedkørsel (grus) før frokost, hvor vi igen og igen vil blive velsignet af endnu flottere udsigter! Halvvejs stopper vi in-the-middle-of-nowhere og drikker thé og sludrer med de lokale beduiner. På vejen skal vi se kontemporære udgravninger af oldgammel ørkencivilisation og vilde kameler, hvis vi er heldige (og modige)? Vi får også mulighed for at se et gammel togsæt, som dem Lawrence of Arabia blev ekspert i at sprænge i luften! Udfordrende ørken-cykling og sand alle vegne!

Wadi Rum er den største Wadi i Jordan. Dalen har været beboet siden før-historisk tid, hvilket kan dokumenteres med adskillige vægtegninger (huleristninger), som vi selvfølgelig skal se. Dalen er mest berømt fordi englænderen, T.E. Lawrence, også kaldet Lawrence of Arabia, flere gange passerede her i løbet af den Arabiske opstand i 1917 og beskrev det, som han så som en …processional way greater than imagination! Således er en af de klippeformationer, som vi skal se, opkaldt efter bogen skrevet af Lawrence: The Seven Pillars of Wisdom, hvori dalen er beskrevet. Dalen har også lagt baggrund til filmen The Martian (Mars-boeren) med Matt Damon (som iøvrigt kan anbefales!) Overnatning i beduintelte. For at kunne forcere dalens meget fine og meget svært cykelbare sand køber vi en jeep-tur, som bringer os til de vigtigste klippeformationer og andre steder af helt speciel interesse! Blandt andet vandfaldet Shellala Falls, som Lawrence beskriver som et Paradis på “fem kvadratfod!” samt Nabatanske huleskrifter (petroglyffer). Derefter tager vi bagvejen til Aqaba på cykel, hvor kameler igennem årtusinder har fragtet megen gods og guld!

Aqaba ligger ved Røde Havet. Efter frokost kan der blive tale om en (optional) bådtur på det Røde Hav med snorkling til koralrev og afslapning med solnedgang (afhænger af disponibilitet og gruppens størrelse) – alternativt kan man udforske den gamle bydel i Aqaba med dens frugtboder, krydderimarked og souvenirs. Om aftenen kører vi i bus til Det døde Hav, hvor vi skal overnatte. Det døde Hav er verdens laveste punkt på landjord med sine -430 m og med sit saltindhold på 34%, det mest salte vandreservoir på jorden! Ingen planter eller dyr kan overleve i vandet, deraf navnet. Havet er 50 km langt og 15 km bredt på det bredeste sted. Det salte vand blev i oldtiden brugt til at producere en form for asfalt, der blev brugt til egyptisk mummificering af de døde, men det skal vi ikke prøve!

Sidstedagen er planlagt med en sen flyafgang tilbage til København (derfor ankomst d. 25/10). Det giver os tid til en afslappende morgen på lækkert hotel med swimmingpools og direkte adgang til Det døde Hav, hvor vi selvfølgelig skal ned og flyde rundt som badedyr! Også meget populært er mudderbad, der kurerer alverdens hudproblemer og får en til at ligne en ægte Nabataner! Bustransfer til Amman, hvor vi får tid til at gå rundt i den gamle bydels pulserende handelsliv samt se det smukke, gamle romerske amfiteater. Efter aftensmad og afslapning tager vi til Queen Alia Airport-lufthavnen og flyver hjem. 

made-in.italy-1440w

Kommentarer

Tak for endnu en fantastisk spændende og vel tilrettelagt MTB-tur i Ørkensandet i Jordan 2023 - med velvalgte ruter, seværdigheder og events. Og så blev klippekortet jo fyldt helt op - 10 ture med Bike Italien! Stor tak for alle turene!

Per Thomsen Boe, Odense.

Her kommer indtryk fra Jordan, hvor jeg den sidste uge har været på en mountainbike tur arrangeret af bikeitalien.com. Vi lyttede til Udenrigsministeriet, og da de ikke frarådede rejser til Jordan, tog vi afsted! Vi har ikke mærket noget til de urolige naboer, og vi føler os passet godt på undervejs. Det har været en fantastisk rejse, en blanding af historie, kultur, natur og mad. 40 - 75 km på cyklen hver dag i jordanske ørkenlandskaber. Vi er en god gruppe på 16. Ingen uheld, men en er kommet på hospital med smerter i hofte og skulder, diagnosen er usikker. Vi sagde farvel til cyklerne i går, og i dag har vi haft en formiddag ved Det døde Hav, før turen går hjem i aften. Tak igen for en super god tur, så vel planlagt! Fine og forskellige ruter, sjovt at mærke landskabet ændre sig i takt med, at vi kom længere mod syd. Turen ligger virkelig godt i krop og sind!

Anne Damgaard Asmussen, Beder.

En kæmpe oplevelse at opleve den jordanske ørken på MTB! Der er varme, masser af sand, grusveje med tekniske stykker og samtidig en oplevelse af sand så langt øjet rækker, vilde kameler, vilde hunde og beduiner i telte med vinkende, glade børn langs ruten. En oplevelse af de helt store!

Gitte Vistisen, Silkeborg.

Cykelturene var udfordrende på forskellige måder for os. Pernille elsker at køre opad på asfalt, og jeg elsker at køre nedad på off road stier. Med andre ord trak vi cyklerne på meget forskellige steder af ruten. God kondition og erfaring med at køre MTB på teknisk underlag er klart en fordel. Vi har haft den bedste service på turen, cyklerne bliver tjekket efter hver aften, så de er klar næste morgen og undervejs bliver vi eskorteret af en følgebil med snacks, vand, mekaniker og en betjent. Indtrykkene er mange, og det er en fed måde at se og opleve Jordan på. Vi havde også en super god lokal guide, som havde en stor indflydelse på turens kvalitet. Turen er klart anbefalelsesværdig for den eventyrlystne globetrotter. Vi skal helt sikkert på cykelferie igen!

Mia Moon Rosendal og Pernille Bertram, København

Stor oplevelse! Gode cykeldage i ørkenen med sand, sved og sol krydret med vandring og kultur. Fantastiske Petra, flotte nationalparker og meget mere! Gode cykler, god forplejning, og top guid'ning. En tur der virkelig kan anbefales!

Lisbeth Jess Plesner, Højbjerg.

Hvis du vil opleve at være dybt i en ørken, på mountainbike, krydret med lidt arabisk kultur, så vil du ikke fortryde denne rejse! Alt serveret i et professionelt setup af erfarne guides.

Steffen Vinther Sørensen, Silkeborg.

At komme helt tæt på den jordanske kultur - in the middle of nowhere - har været helt fantastisk! At bevæge sig rundt mellem geder og æsler, off road mellem de mange kameler, på tværs gennem sandet i ørkenen har været en kæmpe cykeloplevelse ud over alle grænser! Af de kulturelle pitstops hist og her, var Petra det bedste afbræk af dem alle! Men også måden, hvorpå vi ankom til lille Petra på MTB downhill (dagen inden vi skulle opleve Petra) er noget alle bør unde sig selv! Naturen er dragende! Der var tryghed i feltet alle dage uanset underlagets beskaffenhed, takket være det fantastiske lokale guide team og gode, velholdte, så godt som nye mountainbikes. Jordan bør opleves på to hjul - intet mindre!

Christina Søgaard Eenberg Hansen, København.

Fantastisk tur! Fantastisk natur! Fantastisk folkefærd! Fantastisk homogen gruppe! Totalt styr på konceptet! Helt igennem en perfekt ferie!

Leif Uldall, Haderslev

Spækket med stjerneoplevelser! Overdådig service på alle niveauer! Krævende ruter og gode mountainbikes! Jeg kunne godt finde på at køre den tur igen!

Jørgen Ravn Elkjær, København

Tak for et fantastisk eventyr i Jordan - vi har svært ved at få armene ned og fortæller glade og gerne til alle, der gider at høre på os - også til dem, der ikke gider - hvilken fantastisk rejse det var! Den vil stå højt på listen over store oplevelser længe. Ørkensandet i Jordan var det eventyr, jeg måtte opleve! Og turen levede fuldstændig op til mine forventninger! Alt var planlagt ned til mindste detalje. Dertil fantastiske jordanske guider og følgebil, som hele tiden var lige bag ved os. Gode hoteller, skønne måltider, især dem der blev lavet ude i ørkenen over bål. Turen var nok lidt mere MTB udfordrende, end jeg helt var klar til, men når det blev for udfordrende, var det også hyggeligt med en tur i følgebilen, som i perioder blev brugt til et lille hvil. Hvis man er til eventyr og en helt anderledes kultur, kan jeg kun anbefale at tage med på turen til Jordan!

Rie Byskov, Frederiksværk

Simpelthen et bombardement af indtryk! En fascinerende naturoplevelse, hvor vi har cyklet i landskaber, som har været helt uvirkelige - vi ved nu, at sand ikke bare er sand! Fantastiske klippeformationer og udsigter hele vejen igennem! Helt igennem et professionelt set-up med guide og følgebil. Vandreturen ad "bagindgangen" ind til Petra var en stor, stor oplevelse! Rigtig godt med lunch-packs - især når maden bliver lavet over bål in-the-middle-of-nowhere! Dejlige snacks...uhm! Så mange sanseindtryk, at det er svært at skelne imellem alle de fantastiske oplevelser, vi har haft!

Marianne Nybo Røjkjær, Engesvang

Mtb i Jordan lever helt op til forventningerne: Fede cykeldage og eventyrlige oplevelser. En tur der helt klart kan anbefales, hvis man elsker at opleve nye steder på cykel! En oplevelser for alle sanser og med meget forskelligartede oplevelser. Jeg har aldrig prøvet noget ligende - og det er positivt ment 🙂

Marianne Eriksen, Kerteminde

Autentisk og afvekslende cykeleventyrferie med små lokale hoteller, hvor der blev serveret retter fra egnen, men også større luksushoteller med ren afslapning. Guiderne kan både køre på cykel og lave frokostmad over åben ild. Virkelig en afvekslende cykelferie, hvor der også tages grundigt fat i det kulturelle, så alt ialt 5 stjerner herfra!

Finn Hønholt Christensen, Engesvang

Virkelig en god fantastisk tur og oplevelse at se en anden verden end vores egen! Turen er struktureret på den gode måde i forhold til sikkerhed m/v. Fik også brugt lidt MTB teknik!

Allan Hansen, Engesvang

The hills on the right grew taller and sharper, a fair counterpart of the other side which straightened itself to one massive rampart of redness. They drew together until only two miles divided them: and then, towering gradually till their parallel parapets must have been a thousand feet above us, ran forward in an avenue for miles. The crags were capped in nests of domes, less hotly red than then body of the hill; rather grey and shallow. They gave the finishing semblance of Byzantine architecture to this irresistible place: this processional way greater than imagination.

Lawrence of Arabia

On the rock-bulge above were clear-cut Nabathaean inscriptions, and a sunk panel incised with a monogram or symbol. Around and about were Arab scratches, including tribe-marks, some of which were witnesses of forgotten migrations: but my attention was only for the splashing of water in a crevice under the shadow of the overhanging rock. I looked in to see the spout, a little thinner than my wrist, jetting out firmly from a fissure in the roof, and falling with that clean sound into a shallow, frothing pool, behind the step which served as an entrance. Thick ferns and grasses of the finest green made it a paradise just five feet square.

Lawrence of Arabia