Cykelturisme

Cykelrejser til enhver smag!

Italien er et ufatteligt rigt land! Måske lige på nær i forhold til penge? Men når det drejer sig om naturlig skønhed, historisk betydning og kulturel mangfoldighed, så kan kun få lande måle sig med “La bella Italia!” Vælger man et hvilket som helst geografisk område og undersøger det grundigt, så pibler det frem med små og store naturfænomener, menneskeskabte levn fra fortiden, imponerende moderne konstruktioner og/eller spændende kunst. Dertil er italienerne mestre i at fastholde og fejre deres folkelige/religiøse traditioner i form af tema-byfester med forskelligt indhold for ikke at glemme deres utrættelige passion for forædlede landbrugsvarer såsom vine, oste, skinker, pølser og olivenolie, som giver områderne identitet og gør hver ferie i landet til en slags “opdagelsesrejse i mad og vinkunst”.

Vores cykelferieprogrammer indenfor kategorien cykelturisme skal ses som et forsøg på at dykke ned i denne mangfoldighed af spændende, anderledes og overraskende italienske fænomener, som et geografisk område kan tilbyde. Hver dag skulle derfor gerne opleves som et nyt vindue i det italienske glashus, så vi kan iagttage, lære om, forstå, føle på, dufte og smage endnu en lille bid af det italienske univers. Cyklen er vores redskab – den fysiske dimension, der giver velvære, god samvittighed og tilfører ferien en mere intens kontakt med det, vi oplever!

Cykelferierne indeholder seks aktive dage (7-8 nætter), hvor en cykeldag kan være helt (Bike & Vin) eller delvist (Val di Non) afløst af en vandretur. Frankerstien har udover seks cykeldage en hel fridag i Rom.

De flyrejsende gæster bliver kørt til og fra lufthavnen. De bilrejsende ankommer selv til det første hotel og vil blive bragt tilbage til deres bil, når ferien er overstået.

Overnatningsstederne er med vilje søgt så forskellige som muligt. Som regel mindre familieejede hoteller eller agriturismo. Morgenmaden spises på overnatningsstedet. Frokost foregår ude på ruten.  Aftensmaden spises på overnatningsstedet eller på restaurant.

Cyklerne er mountainbikes i en god, gedigen kvalitet med bjerggearing. Deltagerne er velkomne til at medbringe deres egen cykel hjemmefra imod et afslag i prisen. Også en evt. cykeltaske kan tages med hjemmefra. E-bikes kan bestilles særskilt, men er forbundet med et tillæg.

Bagagen vil blive transporteret til næste hotel, imens I cykler. På Frankerstien og Apulien og Matera fungerer bagagebilen også som følgebil.

Jeg kører med som guide på alle turene og sørger for alt det praktiske. 

Apulien og Matera

Endelig er det lykkedes at sammensætte en kombineret cykel-, mad- og kulturekspedition til det pragtfulde Syditalien (hælen), som har meget at tilbyde den nysgerrige og lækkersultne cykelturist! Med Apulien og Matera har jeg ønsket at lave en cykelferie med varieret, alsidig og sjov cykling for dem, der er vant til at tage cyklen i skoven og på stier. Turen vil have mange kulturelle oplevelser med speciel fokus på de mange syditalienske, kulinariske specialiteter, som vi skal mæske os i til frokost- og aftensmåltiderne! Vi har flere overnatninger på masseria’er (ombyggede gamle landejendomme), hvor vi kommer i nærkontakt med det sande Apulien. I løbet af turen besøger vi Matera (UNESCO; Europas kulturby i 2019), Bari, Alberobello (UNESCO), Grotte di Castellana (drypstenshule), Gravina in Puglia, Polignano a Mare, Locorotondo og mange flere apuliske perler, som kendetegnes ved deres kridthvide byggesten og trullierne, der pynter i landskabet overalt, hvor man kommer frem. Enkelte steder vil der være swimmingpool, og der bliver også mulighed for at bade i Adriaterhavet! Cyklerne er mountainbikes eller E-bikes. Vi har følgebil til bagagen samt drikkevarer. Jeg er selv guide på turen.

Bike & Vin

Datoer: 31/8-8/9, 2024

På cykelferien Bike & Vin tilbyder jeg seks skønne cykelruter i de let bakkede vinområder imellem Gardasøen, Valpolicella og Verona. Hver dag er der arrangeret events for den vin-interesserede cyklist i relation til vindyrkning, produktion og ikke mindst… smagning! Deltagerne skal også på vin-vandretur, hvor man går fra vingård til vingård blandt de bugnende vinrænker i Valpolicella. Man spiser egnsretter, smager vin og hører live musik, der passer til! En aften tager vi til vin-høstfest med middelaldertema. Derefter spiser vi rundt omkring på byens pladser og kigger på boder, jonglører, trommeslagere og andre former for gadeunderholdning. En morgen klipper vi vin ned fra rænkerne og hjælper vinbonden med at presse druesaften ud på gammeldags vis, hvorefter der skal svedes på den spektakulære vandretur til valfartskirken Madonna della Corona! På programmet er der desuden blevet plads til opera i den romerske arena i Verona og et lille kursus i at lave frisk pasta (tortellinier)! Cyklingen er relativt nem og for normale mennesker. Underlaget er let bakkede grusveje, lidt stier og mindre asfaltveje. Overnatningsstederne er hyggelige landejendomme (agriturismo), alle med swimmingpool. 

Ørkensandet i Jordan

Alene tanken, at det er muligt at bevæge sig på mountainbike i så fremmedartede og ubarmhjertige omgivelser, som dem, vi vil møde i den arabiske ørken, er svær at forliges med. Det lyder som en selvmodsigelse! Men cykelferien  ”Ørkensandet i Jordan” kan faktisk lade sig gøre, hvis man vælger den rigtige periode og har de lokale med på ideen! I løbet af seks dage cykler vi i Lawrence of Arabia’s kamelfodspor blandt nogle af historiens første kristne kirker, bibelske bjerge og imponerende korsridderborge! Med sand i øjnene ogstøv i halsen – løftet af det historiske vingesus – skal vi blandt andet opleve et af verdens syv nye vidundere: Petra, som blev opdaget og gravet ud for kun 200 år siden; dertil Wadi Rum dalen, vis skønhed Lawrence beskriver som: a processional way greater than imagination og selvfølgelig det Døde Hav, som er verdens laveste sted! Vi har planlagt fem cykelruter for cykelturister i bakket terræn (så forberedelse frem til turen er nødvendig) samt en pragtfuld to-timers vandretur i forbindelse med vores heldagsbesøg i Petra. Overnatning foregår på lokale hoteller af en god standard samt en enkelt overnatning i beduintelte (med fuld komfort). Cyklerne er mountainbikes i en god gedigen kvalitet eller E-Bikes (tillæg). Vi har følgebil på hele turen, så adgangen til vådt og tørt er sikret undervejs. 

Bjergsøer og vandfald i Trentino

For cykelturisten, der bare vil det hele på én og samme tur! Temaet for cykelferien er natur helt uden for kategori – det ypperligste, som Italien kan tilbyde! Deltagerne vil blive (bjerg-) taget på den mest utrolige og eventyrlige udflugt forbi de største og mest dramatiske vandfald og de smukkeste og mest indbydende bjergsøer! For første gang skal vi helt op til Mandrone/Lobbia-gletsjeren, hvor Matarot-vandfaldet, der bruser ned over gletsjeren, vil feje benene væk under deltagerne (altså ikke i bogstavelig forstand)! Det koster 1.000 højdemeter på mountainbike eller elcykel, men er alle sveddråberne værd! Også turen ad Italiens måske mest populære cykelvej til Lago di Ledro med sine lodrette afgrunde og overhængende klipper vil give deltagerne en oplevelse for livet og et godt sug i maven! Og sug i maven får man også på vej til Monte Baldo med kabineliften, der tager deltagerne (og deres cykler) til 1.780 m, hvorfra udsigten til hundrevis af alpetoppe og Gardasøen set oppefra bare ikke bliver bedre! Turen har også spændende og berigende kulturelle indslag med besøg i kunst-middelalderby, museum for pælelandsby, valfartsstedet Madonna della Corona, middelalderborgen Stenico, Verona og Riva del Garda samt vinsmagning i Valpolicella. 

Pilgrimsrejsen Frankerstien

Ja, du har set rigtigt – en ægte pilgrimsrejse – på mountainbike (E-bike eller gravel) fra Lucca til Rom! Vi følger den oprindelige rute fra middelalderen, som pilgrimme, korsriddere, frankere og andet godtfolk benyttede for at komme til Rom. De oprindelige overnatningssteder blev nedskrevet af den engelske biskop Sigerio på rejsen hjem fra Paven i Rom til Canterbury i England i år 990. Middelalderbyerne, borgene, klostrene, kirkerne og enkelte af herbergerne eksisterer stadig og skaber en meget eventyrlig og autentisk kontekst for cykelrejsen! Dem, der har lyst, kan tilmed indsamle stempler undervejs og få dem omsat til et pilgrimsbevis i Rom! På vejen besøger vi blandt andet: Lucca, San Miniato, San Gimignano, Colle di Val d’Elsa, Monteriggione, Siena, Buonconvento, San Quirico d’Orcia, Castilione d’Orcia, Radicofani, Bolsena, Viterbo og Sutri. Derudover skal vi bade i varme kilder, svede på turen til Radicofani, køre på vaskeægte romervej, se etruskernes amfiteater, køre på cykelsti langs Tiberen direkte til Peterskirken. Turen afsluttes med en hel fridag i Rom. De eventyrlige overnatningssteder er håndplukket og meget forskellige indbyrdes. Underlaget er fortrinsvist grus, markveje og stier samt mindre asfaltveje. Turen er relativt bakket og kræver forberedelse. For veltrænede cykelturister og begyndende motionister. 

Æbleparadisiske Val di Non

Æbleparadisiske Val di Non kombinerer på genial vis god cykling med helt ekstraordinære naturoplevelser og spændende kulturelle indslag! Geografisk foregår turen i æbledalen Val di Non (Trentino), i Sydtyrol, i Val d’Adige og i Valle di Sarca (nord for Gardasøen). På programmet har vi blandt andet tre meget forskellige middelalderborge – hver med sin helt unikke historie at fortælle: Castello di Firmian, Castello di Thun og Castello di Beseno. Vi skal også se og opleve det meget specielle valfartssted San Romedio, seks små kirker skjult i en snæver slugt og bevogtet af en (levende) bjørn! Til de tørstige har vi planlagt to vinsmagninger med rundvisning, og badedyrene kan bade i de mest fortryllende bjergsøer undervejs! Et højdepunkt er vandreturen ned fra den pragtfulde bjergsø Lago di Tovel (også kaldet “Den røde Sø”) igennem årtusinders stenskred! De mest eventyrlystne kan prøve en kortere version af adventure-sporten Via Ferrata (stigeklatring) i en slugt med vandfald. Cyklingen foregår i storslåede, bjergrige omgivelser – primært på cykelstier, grusveje og mindre asfaltveje. Undervejs vil de mest veltrænede få mulighed for at tilvælge mere udfordrende vejstykker.